Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Conturile de split TVA deschise la Trezorerie pentru firme

cesiune-TVA

Data publicării: 21 septembrie 2017

Ținând cont de introducerea sistemului plății defalcate a TVA de la 1 octombrie 2017, de către firmele doritoare (OG 23/2017), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a creat, pe website-ul propriu, posibilitatea contribuabililor de a-și afla atât propriul cont IBAN de TVA, cât și conturile partenerilor de afaceri.

Astfel, fiecare firmă înregistrată în scopuri de TVA va avea cel puțin un cont special pentru încasarea și plata taxei, deschis de Trezoreria statului în mod gratuit și pentru care nu vor fi percepute comisioane.

Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 23/2017, firmele plătitoare de TVA vor putea afla atât contul propriu de TVA, cât și pe cel al furnizorilor, de pe website-ul ANAF. IÎn acest sens, instituția a creat o secțiune dedicată contului IBAN de TVA, ce poate fi accesată la următorul link: https://www.anaf.ro/ContIBANTVA/

Prin acest sistem se va putea introduce codul de identificare fiscală al firmei precum și un cod captcha de verificare după care sunt afișate automat contul IBAN și unitatea de trezorerie pentru firma respectivă.

Acest sistem e necesar în contextul în care de la 1 ianuarie 2018 sistemul de plată defalcată TVA sau split TVA devine obligatoriu, cu precizarea că se poate opta pentru acest sistem începând cu 1 octombrie.

Excepție o fac persoanele fizice care nu sunt și care nu au obligația înregistrării în scopuri de TVA și care nu vor avea nici obligația plății în contul de TVA al furnizorului.

Conform aceleiași surse, de la 1 ianuarie 2018, pentru debitarea și creditarea contului de TVA, Trezoreria Statului asigură un mecanism automat/manual care să verifice că tranzacțiile cu instrumente bancare se realizează doar între aceste conturi, după cum urmează:

  • la debitarea contului de TVA, existența unui IBAN beneficiar care să conțină în structura sa șirul de caractere “TVA”;
  • permiterea debitării doar cu aprobarea ANAF și doar prin creditarea unui cont curent distinct deschis la Trezoreria Statului. Pentru încasarea sumelor aprobate de ANAF, persoanele impozabile solicită unității Trezoreriei Statului deschiderea unui cont de disponibil distinct, nepurtator de dobândă și pentru care nu se percep comisioane, prin care se pot derula orice operațiuni de încasări și plăți în lei.

Conform OG 30/2017, Conturile de TVA se vor publica pe pagina de internet a Ministerului Finanțelor Publice sau ANAF.

Informatiile minime publicate sunt: denumirea titularului de cont, codul de identificare fiscală, codul IBAN al contului de TVA și unitatea trezoreriei la care este deschis contul.

Totodată, conturile de TVA deschise la Trezorerie vor trebui acceptate de firmele înregistrate în scopuri de TVA. Practic, fiecare firmă plătitoare de TVA va avea cel puțin un cont de TVA – cel deschis automat la Trezorerie (strict pentru operațiuni cu lei), însă se vor putea deschide conturi și la bănci (pentru operatiuni cu valuta sau tot pentru operațiuni cu lei).

Este important de specificat faptul ca directorul general al Trezoreriei a declarat joi, 21 septembrie, că în perioada următoare se vor emite extrasele eletronice astfel încât companiile să poata opera plata defalcata a TVA. Acesta a mai spus că, în 2018, Trezoreria va introduce internet banking.

Declarația a fost făcuta în cadrul unei conferințe dedicate introducerii sistemului de defalcare a plății TVA începand cu 1 ianuarie 2018, firmele putând opta pentru plata defalcată de la 1 octombrie.

Acesta a mai menționat că, în afara de Trezorerie, mai multe bănci au anunțat că oferă posibilitatea deschiderii conturilor pentru plata defalcată a taxei, fără comisioane, pentru companii.