Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Noile criterii de selecție pentru programul Start-up Nation

images (5)

Data publicării: 17 decembrie 2018

 

Noile criterii de selecție pentru programul Start-Up Nation sunt cuprinse într-o Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 108/2018 care a fost recent publicată in Monitorul Oficial.

Potrivit ordonanței, vor primi un punctaj maxim proiectele pe producție, servicii și industrii creative. Platforma de înregistrare va fi deschisă în a doua jumătate a acestei luni.

Ordonanța cuprinde o serie de modificări față de regulile de desfășurare a programului anterior. Iată, mai jos, care sunt noile criterii.

În cadrul criteriului denumit “Domeniu de activitate”, vor primi punctaj maxim, respectiv 30 de puncte, proiectele implementate în următoarele domenii de activitate: producție, servicii, inclusiv industriile creative (definite conform HG nr. 859/2014).

Astfel, doar activitățile de comerț și alte activități vor fi depunctate, acestea urmând a primi doar 10 puncte.

Legat de criteriul Locurile de muncă nou-create, programul Start-up Nation poate fi accesat doar de către antreprenorii care își asumă obligația de a crea cel puțin un loc de muncă cu normă întreaga pe o perioadă nedeterminată.

Totuși, pentru a putea beneficia de punctajul suplimentar de 15 puncte, ordonanța prevede că antreprenorul trebuie să înființeze un loc de muncă suplimentar față de această condiție minimă. Prin urmare, doar proiectele cu cel puțin două noi locuri de muncă vor fi punctate în cadrul acestui criteriu.

În plus, crearea unui loc de muncă pentru persoane defavorizate, șomeri sau absolvenți după 2012 va conduce la obținerea a 5 puncte suplimentare.

Este important de remarcat faptul că aceste două criterii vor putea fi îndeplinite simultan.

Astfel, se vor acorda 15 puncte pentru două noi locuri de muncă, din care unul singur este șomer sau absolvent după 2012 sau persoană defavorizată.

Criteriul denumit Densitatea întreprinderilor mici și mijlocii rămâne nemodificat, astfel că proiectele din Bucuresti, Ilfov și Cluj vor fi depunctate, fiind încurajate proiectele din acele zone în care numarul de IMM-uri/100 de locuitori este mai mic de patru.

În plus, achiziționarea de utilaje și echipamente într-un procent mai mare de 60% sporește șansele de finanțare, punctajul acordat fiind de 15 puncte.

În același timp, în cazul în care bugetul alocat achiziției de utilaje și echipamente este cuprins între 50% și 60%, punctajul acordat este de doar 5 puncte.

Este important de menționat faptul că persoanele care au avut în ultimii cinci ani (2013, 2014, 2015, 2016, 2017) calitatea de acționar, asociat sau administrator în cadrul unor societăți intrate în insolvență sau faliment vor pierde, conform grilei de evaluare, 20 de puncte și nu vor avea sanse reale de a obține finanțare.

Ținând cont de noile criterii introduse, se preconizează faptul că doar proiectele ce obțin un punctaj maxim vor avea șanse sporite de finanțare, în condițiile în care antreprenorii vor urmări îndeplinirea condițiilor suplimentare. Astfel, la punctaj egal, departajarea proiectelor se va face în funcție de următoarele criterii:

  • numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create în cadrul programului;
  • numărul de locuri de muncă ocupate de persoane din categoria persoane defavorizate sau absolvenți după anul 2012 sau șomeri;
  • punctajul obținut la criteriul ponderea valorii echipamentelor tehnologice din valoarea totală a proiectului.

În cazul în care departajarea proiectelor nu este posibilă în funcție de criteriile enunțate mai sus, va fi luat în considerare momentul depunerii, respectiv data și ora înscrierii în program pentru fiecare proiect în parte.

Este important de știut că punctajul minim pentru accesarea programului e de 50 de puncte.