Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Oficial: Vinerea mare, sarbatoare legală

7

Data publicării: 24 martie 2018

În Monitorul Oficial nr.226 din data de 13 martie 2018 a fost publicat actul normativ care introduce în Codul muncii o nouă zi liberă de sărbătoare legală, respectiv Vinerea Mare, ultima zi de vineri dinaintea Paștelui.

Astfel, Legea nr.64/2018 pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii este documentul care prevede adăugarea unei noi zile de sărbatoare legală și nelucrătoare în lista celor deja existente în Codul Muncii.

Prin adăugarea Vinerei Mari, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, la lista sărbătorilor nelucrătoare, aceasta va număra nu mai puțin de 15 astfel de zile.

În expunerea de motive, inițiatorii au susținut că Vinerea Mare este deja zi de sărbătoare în multe alte state ale Uniunii Europene, precum Germania, Grecia, Spania, Portugalia, Suedia, Finlanda, Slovenia, Cehia, Bulgaria, Danemarca, Lituania, Estonia, Malta, Cipru, Luxemburg. În plus, se mai precizează și faptul că la nivelul țării noastre exista “14 zile de sărbători legale, mai puține față de alte țări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru care au între 16, 17 zile de sărbătoare legală.

În baza acestei noi modificări legislative, în 2018 mai sunt 12 zile libere, din care 9 cad în cursul săptămânii și 3 în weekend-uri:

  • 6 aprilie (vineri), Vinerea Mare
  • 8 aprilie (duminica) și 9 aprilie (luni), prima și a doua zi de Paști
  • 1 mai (marți), Ziua Muncii;
  • 27 mai (duminica) și 28 mai (luni), prima și a doua zi de Rusalii;
  • 1 iunie (vineri), Ziua Copilului;
  • 15 august (miercuri), Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie (vineri), Sfântul Apostol Andrei;
  • 1 decembrie (sâmbăta), Ziua Națională a României;
  • 25 decembrie (marți) și 26 decembrie (miercuri), prima și a doua zi de Crăciun.

La acestea se adaugă două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Este util de subliniat faptul că aceste prevederi nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.