Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Transferul online de bani de la firme la persoane fizice

images (8)

Data publicării: 19 ianuarie 2019

Legea nr.344/2018 privind modificarea și completarea Legii nr.70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată a fost publicată în Monitorul Oficial nr.3 din data de 3 ianuarie 2019 și se aplică începând cu data de 6 ianuarie 2019.

Documentul vine să rezolve problemele legate de prezentarea documentelor justificative legale pentru transferurile de sume din contul profesioniștilor (firme, PFA-uri, întreprinderi individuale/familiale, alte entități cu sau fără personalitate juridică) în contul persoanelor fizice, în cazul în care operațiunile respective sunt efectuate prin instrumente de plată cu acces la distanță (internet banking, mobile banking etc.).

Prin urmare, s-a introdus regula conform careia, în cazul în care transferurile se fac prin astfel de instrumente, acestea se efectuează de către plătitori cu condiția existenței documentelor justificative legale în evidențele acestora.

Conform expunerii de motive ce a însoțit Legea nr. 344/2018 în forma sa de proiect, documentele respective nu reprezintă doar suportul înregistrării operațiunii economico-financiare în evidențele operatorului economic, ci evidențiază și conținutul și justificarea operatiunii în concordanță cu prevederile legale, pe baza cărora se poate verifica dacă transferurile de fonduri sunt realizate cu justă cauză.

Odată cu introducerea noii prevederi, se impune pi stabilirea sancțiunilor aplicabile în cazul încălcării acesteia. Vorbim, concret, de o contravenție sancționată cu amenzi cuprinse între 3.000 și 4.500 de lei, care se vor aplica după trecerea a 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial.