Data publicării: 19 noiembrie 2016
Potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), în situațiile în care se solicită reactivarea fiscală a unei firme, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu va mai verifica dacă aceasta își desfășoară activitatea la domiciliul fiscal declarat decât în situația în care inactivitatea va aparea din acest motiv.
Altfel, inspectorii ANAF nu vor mai vizita contribuabilii în cazul în care inactivitatea acestora a intervenit ca urmare a, spre exemplu, nedepunerii declarațiilor fiscale, expirării duratei de funcționare a societății sau altor motive ce nu au legătura cu funcționarea entității la domiciliul fiscal declarat.
Prevederile amintite se regăsesc într-un proiect de ordonanță de urgență lansat de MFP și sunt programate să se aplice începând cu data publicării în Monitorul Oficial. Până atunci însă, documentul are nevoie de aprobarea Guvernului.
Mai exact, atunci când o entitate declarată inactivă va solicita reactivarea fiscală va trebui să îndeplinească doar două condiții pentru ca acest lucru să fie posibil, în loc de trei, așa cum se întâmplă în prezent. Astfel, vor fi eliminate verificările desfășurate de ANAF pentru constatarea funcționării la domiciliul fiscal declarat, urmând a fi păstrate doar următoarele două condiții pentru ca un contribuabil declarat inactiv să se reactiveze:
- îndeplinirea tuturor obligațiilor declarative prevăzute de lege (această condiție se consideră îndeplinită și în cazul în care obligațiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal central);
- neînregistrarea de obligații fiscale restante.
Mai mult decât atât, în vederea reactivării fiscale a unei firme, contribuabilul trebuie să nu se mai afle în situația pentru care a fost declarat inactiv. Astfel, dacă inactivitatea va fi declarată ca urmare a sustragerii de la controlul organului fiscal ori a nefunctionării la domiciliu, condiția privind verificarea domiciliului fiscal va ramâne valabilă.
Potrivit actualelor dispoziții, prevederile Codului de procedură fiscală cu privire la condițiile reactivării fiscale a firmelor nu fac diferențierea între motivele care au dus la declararea inactivității.
De exemplu, sunt situații în care, ca urmare a declarării ca inactiv a unui contribuabil din motivul nedepunerii declarațiilor fiscale, pentru reactivarea acestuia, organul fiscal competent trebuie să verifice îndeplinirea, pe lângă condiția de depunere a declarațiilor fiscale, și a condiției cu privire la funcționarea la domiciliul fiscal declarat, condiție care nu se justifică pentru situațiile respective.
Practic, sunt numeroase cazurile în care inactivitatea este declarată ca urmare a nedepunerii declarațiilor fiscale sau a expirării duratei de funcționare a societății, iar pentru reactivare trebuie îndeplinită și condiția cu privire la funcționarea la domiciliul fiscal, condiție care, potrivit reprezentanților din MFP, este inutilă și încarca nejustificat costurile de administrare legate de verificarea îndeplinirii acesteia.
Conform reglementărilor din Codul fiscal, inactivitatea fiscală atrage anularea codului de TVA. Prin urmare, contribuabilii declarați inactivi își pierd dreptul de deducere a cheltuielilor realizate pe toată perioada cât sunt inactivi fiscal. Totodată, sunt afectați și partenerii de afaceri, cei care pierd, la rândul lor, dreptul de a deduce cheltuielile și TVA de pe facturile primite de la un furnizor inactiv fiscal.
De altfel, legislația în vigoare prevede șapte situații în care firma poate fi declarată inactivă din punct de vedere fiscal.
Astfel, entitățile pot fi declarate inactive de către ANAF dacă nu și-au îndeplinit, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligație declarativă prevazută de lege.
Totodata, ANAF mai poate declara o persoană juridică inactivă și dacă aceasta se sustrage de la efectuarea inspecției fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acesteia. De asemenea, ANAF mai poate declara o firmă inactivă și atunci când constată că aceasta nu funcționează la domiciliul fiscal declarat, dar și atunci când constată că aceasta se afla în inactivitate temporară înscrisa la registrul comerțului.
Este important de reamintit faptul că, de la începutul anului, există noi cazuri în care contribuabilul/plătitorul persoana juridică sau orice entitate fără personalitate juridică poate fi declarat/ă inactiv/ă, după cum urmează:
- durata de funcționare a societății este expirată;
- societatea nu mai are organe statutare;
- durata deținerii spațiului cu destinația de sediu social este expirată (această durată poate fi determinată de perioada de valabilitate înscrisă în contractul de închiriere sau în contractul de comodat depus la Oficiul Registrului Comerțului).
În plus, Ordinul ANAF nr. 3846/2015 stabilește că organul de inspecție fiscală verifică existența faptică a spațiului aferent domiciliului fiscal declarat și, după caz, a sediilor secundare declarate, precum și dacă contribuabilul desfășoara activitatea comercială în limita obiectului înscris în autorizația de funcțonare, dacă spațiul folosit ca domiciliu fiscal/sediu secundar permite desfășurarea activităților pentru care societatea este autorizată.