Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Zile libere în 2019

images (7)

Data publicării: 27 decembrie 2018

Codul Muncii este actul normativ care stabilește zilele libere acordate angajaților din România, iar în cursul lui 2019 vor fi nu mai puțin de 15 astfel de zile.

Totuși, nu toate zilele nelucrătoare de sărbătoare legală pică în timpul săptămânii, astfel că salariații cu program normal de lucru, adică cei care lucrează de luni până vineri, se vor bucura de mai puțin de 15 zile libere în plus față de concedii.

Începând din 2018, salariații din România se bucură de timp liber și în Vinerea Mare, aceasta fiind ultima zi de vineri înainte de sărbătoarea Paștelui. În acest context, numărul zilelor libere de care pot beneficia salariații din țara noastră a crescut în 2018 la 15.

Însă, având în vedere că prima zi de Paște și prima zi de Rusalii pică mereu duminica, iar alte trei zile nelucrătoare vor pica, de asemenea, în weekend, rezulta că numărul total al zilelor libere ce pică în timpul săptămânii va fi de zece în anul 2019.

Concret, iată cum arată calendarul complet al liberelor legale din 2019:

 • 1 și 2 ianuarie (Anul Nou);
 • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
 • 26 aprilie (Vinerea Mare);
 • 28 și 29 aprilie (prima și a doua zi de Paște);
 • 1 mai (Ziua Muncii);
 • 1 iunie (Ziua Copilului) ;
 • 16 și 17 iunie (prima și a doua zi de Rusalii);
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei);
 • 1 decembrie (Ziua Națională a României);
 • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

Suplimentar, salariații de alte religii decât cele creștine beneficiază de alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale. Începând din 2018, aceste libere nu se mai pot suprapune cu sărbătorile legale sau cu concediul de odihnă.

Conform actualelor dispoziții, angajatorii sunt obligați să dea liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, dar există și categorii de salariați care trebuie să lucreze în aceste zile. Concret, vorbim de angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, dar și de locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.

În condițiile în care salariații lor lucrează în zile de sărbătoare legală, angajatorii sunt obligați să le acorde acestora compensații. Mai exact, pentru lucrul în zilele libere, salariații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu se poate acorda liber, salariații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Este important de precizat faptul că angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

error: Content is protected !!