Data publicării: 29 iulie 2016
Cheltuielile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru deducerea suplimentară de 50% sunt detaliate în Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr.1056, publicat în Monitorul Oficial nr.526 din data de 13 iulie.
Potrivit art. 20 din Codul fiscal, se acordă o deducere suplimentară la calculul rezultatului fiscal, în proporție de 50%, a cheltuielilor eligibile pentru aceste activități. Deducerea suplimentară se calculează trimestrial/anual.
Activitățile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la determinarea rezultatului fiscal trebuie să fie din categoriile activităților de cercetare aplicativă și/sau de dezvoltare tehnologică, relevante pentru activitatea desfășurată de către contribuabili.
Este important de precizat faptul că stimulentele fiscale se acordă separat pentru activitățile de cercetare-dezvoltare din fiecare proiect desfășurat.
Este permisă aplicarea metodei de amortizare accelerată și în cazul aparaturii și echipamentelor destinate activităților de cercetare-dezvoltare.
Cheltuielile de cercetare-dezvoltare eligibile, luate în calcul la acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal, sunt următoarele:
- cheltuielile cu amortizarea sau cu închirierea imobilizărilor corporale și necorporale sau o parte din acestea,
- cheltuielile cu personalul care participă la activități de cercetare-dezvoltare, inclusiv la activități conexe,
- cheltuielile cu întreținerea și reparațiile imobilizărilor,
- cheltuielile de exploatare, inclusiv: cheltuieli cu serviciile executate de terți, cheltuieli cu materialele consumabile, cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar, cheltuieli cu materiile prime, piese, module, componente, cheltuieli privind animalele de experiment, etc
- cheltuielile de regie, care pot fi alocate direct rezultatelor cercetării sau proporțional, prin utilizarea unei chei de repartizare.
Astfel, potrivit normelor, activitățile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:
- sunt cuprinse într-un proiect, care conține cel puțin următoarele elemente: obiectivul stabilit, perioada de desfășurare, domeniul de cercetare-dezvoltare, sursele de finanțare, categoria rezultatului (studii, scheme, tehnologii, produse informatice, rețete și altele asemenea), caracterul inovativ (produs nou/modernizat, tehnologie nouă/modernizată, serviciu nou/modernizat);
- sunt din categoriile activităților de cercetare aplicativă și/sau de dezvoltare tehnologică.
Nu sunt considerate activități de cercetare-dezvoltare următoarele:
- cercetare în domeniul științelor sociale;
- programe curente de testare și analiză în scopul controlului calității sau cantității;
- modificări de natură cromatică sau estetică asupra produselor, serviciilor ori proceselor existente;
- cercetare operatională, cum sunt studiile de management sau de eficiență;
- acțiuni de corectare în legătură cu deteriorări apărute;
- activități juridice și administrative în legatură cu aplicarea, brevetarea și soluționarea litigiilor legate de invenții;
- activități, inclusiv design și inginerie în construcții, legate de construirea, reamplasarea, rearanjarea sau darea în funcțiune a instalațiilor;
- studii de cercetare a pieței, de testare și dezvoltare a pieței, de promovare a vânzărilor sau de consum;
- prospectarea, explorarea, sondarea ori producerea de minereuri, țitei sau gaze naturale;
- activitățile comerciale și financiare necesare pentru cercetarea pieței, producția comercială sau distribuirea unui material;
- servicii administrative și de asistență generală (cum ar fi: transportul, depozitarea, curațarea).