Data publicării: 08 septembrie 2016
În Monitorul Oficial nr. 658 din data de 29.08.2016 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 22/2016 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacității de plată, care vine să modifice Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacității de plată.
Pentru vechea Ordonanță 77/1999 erau date norme de aplicare prin Hotărârea nr. 685/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadență ale contribuabililor, persoane juridice, în vederea diminuării blocajului financiar și a pierderilor din economie, și a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadență ale contribuabililor, persoane juridice.
Conform vechilor reglementări, contribuabilii, persoane juridice, erau obligați să se conecteze prin Internet sau să folosească suportul magnetic (dischete) pentru a transmite în baza de date a Institutului de Management și Informatică datele privind plățile restante mai vechi de 30 de zile, cu o valoare mai mare de 10.000 lei. Pentru facturile care se încadrează în aceste condiții trebuiau să se transmită următoarele informații:
- codul fiscal al persoanei juridice raportoare;
- codul fiscal al persoanei juridice creditoare/debitoare față de care raportorul are de plătit/încasat;
- numărul și data emiterii facturii de către persoana juridică creditoare/debitoare;
- valoarea facturii care urmează să fie încasată de persoana juridică raportoare de la persoana juridică beneficiară;
- valoarea facturii care urmează să fie plătită de persoana juridică raportoare persoanei juridice furnizoare.
Conform noilor dispoziții, persoanele juridice au obligația de a întocmi situația privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadență, dacă scadența este clar specificată, către orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoana juridică, dupa caz, cu sediul în România, care va cuprinde:
- elemente de identificare a calității de debitor: denumirea, sediul social și codul fiscal; denumirea, sediul social și codul fiscal ale creditorului; numărul, data emiterii, scadența, dacă este clar specificată, valoarea și soldul facturii ce urmează să fie plătită creditorului;
- elemente de identificare a calității de creditor: denumirea, sediul social și codul fiscal; denumirea, sediul social și codul fiscal ale debitorului; numărul, data emiterii, scadența, dacă este clar specificată, valoarea și soldul facturii ce urmează să fie încasată de la debitor.
Situația întocmită se va depune prin internet la adresa dedicată în acest scop, în vederea includerii în procedura de compensare a datoriilor neplătite la termenele scadente.
Potrivit documentului menționat anterior, situația se actualizează de către contribuabili, persoane juridice, în decurs de o zi lucrătoare de la momentul oricărei modificări survenite.
În ceea ce privește sancționarea prin contravenții, se constituie infracțiuni, următoarele fapte:
- neținerea și neactualizarea de către contribuabilul, persoana juridică, a evidenței obligațiilor de plată și a evidenței creanțelor;
- netransmiterea de către contribuabilul, persoana juridică, prin internet la adresa dedicată în acest scop a situației prevăzute mai sus în termenele prevăzute anterior.
- nerespectarea de către orice utilizator a indatoririlor referitoare la confidențialitatea informațiilor, datelor și situațiilor.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței, Guvernul va adopta o hotărare pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a acesteia prin care probabil se va actualiza și plafonul pentru care se efectuează raportarea sumelor restante.