Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Formarea profesională a adulților – tratament fiscal

images (7)

Data publicării: 14 septembrie 2016

Situația: Conform Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cheltuielile pentru formarea și perfectionarea profesională a personalului angajat sunt deductibile la calculul impozitului pe profit?

Soluție:  Potrivit  art. 25 alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare, precum și taxele de înscriere, cotizațiile și contribuțiile datorate către camerele de comerț și industrie, organizațiile patronale și organizațiile sindicale.

Conform Codului muncii, art.194  – angajatorii au obligația de a efectua formare profesională  a salariaților, pe cheltuiala acestora cel puțin odată la 2 ani – dacă angajatorul are cel puțin 21 salariați, sau odată la 3 ani dacă numărul angajaților este sub 21 salariați.

În situația în care anagajtorul are peste 20 de salariați, acesta are obligația de a efectua și un plan de formare profesională.

Potrivit art.197 alin. (1) din Codul Muncii, angajatorii pot iniția stagii/cursuri de formare profesională pe cheltuiala acestora, iar conform art. 198 alin.(1), salariații care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională, în condițiile art. 197, alin. (1), nu pot avea inițiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă stabilită prin act adițional.

Astfel, durata obligației salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legatură cu obligațiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adițional la contractul individual de muncă.

Nerespectarea de către salariat a dispozițiilor prevăzute mai sus determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporțional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adițional la contractul individual de muncă.

Sumele menționate anterior nu sunt impozabile nici la salariat, potrivit art. 76 alin.(4) lit.p) din Codul fiscal:

“(4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit:

  1. p) cheltuielile efectuate de angajatori/plătitori pentru pregătirea profesională și perfecționarea angajaților, administratorilor stabiliți potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat și directorilor care își desfășoară activitatea în baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevăzut în raporturile juridice respective, pregătire legată de activitatea desfășurată de persoanele respective pentru angajator/plătitor;”

Indiferent de modul în care se organizează activitatea de formare profesională, pentru deductibilitate este absolut necesar ca, din punct de vedere al conținutului, programele de formare profesională să aibă legătură cu domeniile în care activează societatea.

Este indicat ca organizarea programului de formare profesională să fie rezultatul unei decizii a managementului societății (de exemplu, o decizie a administratorului/hotărâre a adunării generale pentru organizarea programului, din care să reiasă motivația organizării lui, modul de desfășurare – prin intermediul furnizorilor autorizați sau la nivel intern, dacă este cazul să se apeleze la terți, salariații participanți, obligațiile salariaților în urma participării la program etc.).

Este util de precizat faptul că, potrivit art. 7 alin. (1) din OUG 129/2000, republicată, formarea profesională a adulților cuprinde formarea profesională inițială și formarea profesională continuă organizate prin alte forme decât cele specifice sistemului național de învățământ.
Art. 4 din documentul menționat stabilește că, formarea profesională a adulților are ca principale obiective: 

  • facilitarea integrării sociale a indivizilor în concordanța cu aspirațiile lor profesionale și cu necesitățile pieței muncii; 
  • pregătirea resurselor umane capabile să contribuie la creșterea competitivității forței de muncă; 
  • actualizarea cunoștințelor și perfecționarea pregătirii profesionale în ocupația de bază, precum și în ocupații înrudite; 
  • schimbarea calificării, determinată de restructurarea economică, de mobilitatea socială sau de modificări ale capacității de muncă; 
  • însușirea unor cunoștințe avansate, metode și procedee moderne necesare pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu; 
  • promovarea învățării pe tot parcursul vieții. 

Prin urmare, formarea profesională a adulților cuprinde atât pregătirea profesională, cât și perfecționarea pregătirii profesionale. Însă, formarea profesională a adulților nu cuprinde formele specifice sistemului național de învățământ.

Sistemul național de învățământ este alcătuit, conform Legii nr.1/2011, din ansamblul unităților și instituțiilor de învățământ de stat particulare și confesionale acreditate, de diferite tipuri, niveluri și forme de organizare a activității de educare și formare profesională.

Conform art. 137 alin. (4) din acest act normativ, programele de studii universitare sunt grupate pe domenii de studii și organizate pe 3 cicluri de studiu: licență, master, doctorat.

În consecință, formarea profesională nu cuprinde studiile de licență, master, doctorat.

 

error: Content is protected !!
P.R. Control & Accounting
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.