Data publicării: 15 noiembrie 2016
Conform Legii nr.209, numită legea “cash-back”, publicata in Monitorul Oficial nr.913 din 14 noiembrie 2016, persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro in echivalent lei vor avea obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit.
Potrivit asa numitei legi “cash-back”, acesti comercianti vor fi obligati sa aiba cel putin un POS disponibil in fiecare magazin.
In caz contrar, acestia risca amenzi de la 5.000 lei la 7.500 lei.
Noile dispozitii mai prevad si faptul ca, fara a fi obligati, comerciantii ar putea permite detinatorilor de carduri sa retraga maxim 200 de lei in numerar de la POS-urile din magazine, similar retragerilor de bani din bancomate, contra unui comision care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat.
In acelasi timp, si operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata au obligatia sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit.
Institutiile publice care nu vor accepta incasarea de impozite, taxe amenzi etc..prin intermediul cardurilor risca amenzi de la 20.000 de lei la 50.000 de lei.
Legea nr.209 (pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata) va intra in vigoare la 1 ianuarie 2017, iar in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare, Ministerul Finantelor, cu consultarea BNR, va modifica in mod corespunzator Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, aprobata cu modificari si completari prin Legea 250/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.