Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Avansuri acordate de către comercianții cu POS – din 2017

pos

Data publicării: 19 noiembrie 2016

Posibilitatea acordării avansului în numerar, de către comercianții cu POS care pun la dispoziție acest serviciu, este inclusă în Legea nr. 209/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. Aceasta a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 913 din 14 noiembrie și va intra în vigoare în prima zi a anului 2017.

Astfel, începând din 2017, conform recentelor dispoziții, anumiți comercianți care folosesc terminale de plata (POS) vor putea să dea bani clienților, la cerere. Practic, acordarea unui avans în numerar va fi considerată o retragere de la bancomat, astfel că posesorilor cardurilor bancare le va fi mai usor să obțină bani din cont, în special în localitățile mici.

Comercianții care vând în cantități mici și care au anual o cifră de afaceri de peste 10.000 de euro, echivalent în lei, vor putea, începând de anul viitor, să acorde avansuri în numerar de maximum 200 de lei. Serviciul (ce va fi asimilat unei retrageri de bani de la bancomat) va fi disponibil persoanelor care au card bancar și care fac o achiziție de la comercianții respectivi.

Conform noii legi, avansul se evidențiază distinct pe bonul fiscal și nu poate depăși sumă de 200 de lei. Tranzacțiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacțiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părți, fiind punctat ca 1% va fi procentul maxim al comisionului din valoarea avansului în numerar acordat clientului.

De exemplu, dacă un client va retrage de la un comerciant 200 de lei, comisionul va putea fi de maximum 2 lei.

În condițiile în care comerciantul nu va avea în casă suma cerută de un client, ca avans în numerar, va fi acordată suma disponibilă. Disponibilitatea acestui serviciu pentru clienți va fi afișată la loc vizibil, împreuna cu costurile aferente.

Potrivit explicațiilor inițiatorilor legii, modificările prevăzute de Legea nr. 209/2016 au fost gândite pentru a veni în ajutorul persoanelor din localitățile mici, în care băncile refuză să amplaseze bancomate. În ceea ce privește utilizarea mijloacelor moderne de plată, o situație paradoxală se poate întâlni în multe localități rurale sau urbane mici din România, unde din rațiuni economice băncile refuză să amplaseze terminale ATM. În aceste condiții, avansul de numerar prin terminalul POS aflat la comercianții din localitate poate reprezenta o soluție pentru persoanele cărora li se virează drepturile bănești pe carduri bancare.

În plus, inițiatorii au precizat că acest serviciu va scuti posesorii de carduri bancare de drumuri suplimentare la bancomate, atunci când aceștia au nevoie de numerar.

Acordarea de către comercianți de avansuri în numerar în combinație cu plata bunurilor și/sau serviciilor achiziționate reprezintă o practică uzuală în țările în care sistemele moderne de plată au fost introduse de câteva decenii, terminalele de plata (POS-urile) având și funcție de bancomat pentru clienți. Aceasta constituie o facilitate apreciata în mod deosebit de utilizatorii de carduri (cash back), scutindu-i de drumuri suplimentare până la un ATM în cazul în care au nevoie de numerar. Dovada faptului că numeroși clienți își doresc introducerea unui astfel de serviciu este că cel puțin două instituții bancare din România au pus la dispoziția clienților carduri de debit care au asociate o astfel de facilitate.

 

error: Content is protected !!
P.R. Control & Accounting
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.