Data publicării: 29 decembrie 2016
Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 84/2016, publicată în Monitorul Oficial nr.977 din data de 06.12.2016, aduce modificări structurale la Codul fiscal, Codul de procedură fiscală și alte acte normative în domeniu financiar-contabil și fiscal, printre care și modificări la impozitarea veniturilor microîntreprinderilor, care se vor aplica de la 1 ianuarie 2017.
Este important de precizat faptul că principalele prevederi ale ordonanței intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2017, cu excepția unora descrise în ultimele paragrafe ale actului normativ, ce intră în vigoare la data publicării.
Potrivit expunerii de motive a Guvernului, reprezentanții Executivului au luat în considerare necesitatea susținerii mediului de afaceri în cadrul sistemului de impozitare pe venitul microîntreprinderilor, fapt pentru care s-a prevăzut reducerea valorii capitalului social, pentru care persoanele juridice pot aplica opțiunea pentru plata impozitului pe profit, la echivalentul în lei a 10.000 euro.
Dreptul la opțiune:
Este important de reamintit faptul că regulile de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii prevăd, la art. 48 alin. (3) din Codul Fiscal (Legea nr.227/2015) ca o persoană juridică română care este nou-înființată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă – la data înregistrării în registrul comerțului – capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale.
De la 1 ianuarie 2017, prin modificările aduse de OUG nr. 84/2016 se prevede ca, prin excepție de la prevederile alin. (3), persoana juridică română nou-înființată care, la data înregistrării în registrul comerțului, are subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei, poate opta să aplice prevederile titlului II (Impozitul pe profit).
Trebuie subliniat faptul că opțiunea este definitivă, cu condiția menținerii valorii capitalului social de la data înregistrării, pentru întreaga perioadă de existență a persoanei juridice respective.
În cazul în care această condiție nu este respectată, persoana juridică aplică impozitarea specifică pentru veniturile microîntreprinderii, începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, dacă sunt îndeplinite condițiile cumulative pentru încadrare în regim de microîntreprindere.
Cu titlu documentar, condițiile de încadrare ca microîntreprindere, prevăzute de art. 47 din Codul fiscal:
În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplinește cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
- a realizat venituri, altele decât cele obținute din desfășurarea activităților, prevăzute la art. 48 alin. (6)- activități în domeniul bancar; activități în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, cu excepția persoanelor juridice care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii; activități în domeniul jocurilor de noroc; activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere și gazelor naturale.
- a realizat venituri, altele decât cele din consultanță și management, în proporție de peste 80% din veniturile totale;
- a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 100.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;
- capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
- nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.
Completări aduse de ordonanța de urgență nr.84/2016:
- Pentru persoanele juridice române care au aplicat prevederile privind opțiunea, în forma în vigoare până la data de 31 decembrie 2016, condiția referitoare la menținerea unui capital social de cel puțin echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro se consideră îndeplinită și în situația în care capitalul social scade până la nivelul sumei de 45.000 lei.
- Pe cale de excepție de la prevederile privind regimul microîntreprinderilor, societățile existente care au subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei pot opta să aplice prevederile titlului II – Impozitul pe profit începând cu 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul în care această condiție este îndeplinită.
Opțiunea este definitivă, cu condiția menținerii valorii capitalului social pentru întreaga perioadă de existență a persoanei juridice respective. În cazul în care această condiție nu este respectată, persoana juridică aplică prevederile prezentului titlu începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, dacă sunt îndeplinite condițiile de încadrare ca microîntreprindere. Ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, ca urmare a opțiunii, se comunică organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.
Calculul și plata impozitului pe profit de către microîntreprinderile care optează să aplice prevederile titlului II – Impozitul pe profit se efectuează luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv.