Data publicării: 30 decembrie 2016
Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 84/2016, publicată în Monitorul Oficial nr.977 din data de 06.12.2016, aduce modificări structurale la Codul fiscal, Codul de procedură fiscala și alte acte normative în domeniu financiar-contabil și fiscal.
Printre noutățile ce se vor aplica de la 1 ianuarie 2017 se numără reducerea plafonului capitalului social pentru aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, eliminarea obligativității de înscriere în Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) și aplicabilitatea nelimitată a scutirii de impozit a profitului reinvestit. Totuși, anumite prevederi au intrat deja în vigoare, un exemplu în acest sens fiind suspendarea obligației de a depune declarațiile informative 392A, 392B si 393.
Astfel, una dintre schimbările majore ale Guvernului este suspendarea obligației depunerii declarațiilor informative 392A și 392B până la 31 decembrie 2019.
Concret, aceste formulare trebuie completate și transmise ANAF-ului de către contribuabilii plătitori sau neplătitori de TVA cu o cifră de afaceri sub 220.000 de lei. Totodată, regula este valabilă și pentru declarația 393, ce trebuie depusă de către plătitorii de TVA care prestează servicii de transport internațional de persoane.
Prin urmare, sarcinile administrative ale contribuabililor cu cifra de afaceri sub 220.000 de lei și ale celor care se ocupă cu transporturile internaționale de persoane se reduc. „Se suspendă, până la data de 31 decembrie 2019, obligația depunerii declarațiilor informative (cod 392A, 392B si 393) (…), în scopul reducerii sarcinilor administrative care revin persoanelor impozabile, având în vedere că există surse alternative credibile agreate de Comisia Europeană pentru a calcula baza TVA pentru resursele proprii ale bugetului UE”, se arată în nota de fundamentare ce a însoțit OUG nr. 84/2016 în forma sa de proiect.
Contribuabilii, indiferent că este vorba de persoanele impozabile sau cele neimpozabile, care efectuează operațiuni intracomunitare nu vor mai trebui sa se înscrie în ROI de la 1 ianuarie 2017, acest registru urmând să fie eliminat din Codul fiscal la acea dată.
Conform actualelor reglementări, contribuabilii care intenționeaza să facă asemenea operațiuni (cum ar fi, de exemplu, livrările intracomunitare de bunuri sau prestările de servicii intracomunitare) sunt obligați să solicite înscrierea în registru.