Data publicării: 28 ianuarie 2017
Prevederi generale:
Ordinul Institutului Național de Statistică (INS) nr. 1.302/2016 privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informațiilor statistice de comerț intracomunitar cu bunuri în anul 2017 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1005 din 14 decembrie 2016 și stabilește valorile valabile în 2017.
Conform dispozițiilor recent publicate, pragurile valorice în funcție de care se stabilesc contribuabilii obligați să depună declarația statistică Instrastat în 2017 au fost modificate.
Astfel, pragul valoric pentru introducerile intracomunitare de bunuri este de 900.000 de lei, la același nivel cu expedierile intracomunitare de bunuri.
Este important de precizat faptul că, potrivit reglementărilor legale, informațiile privind pragurile valorice Intrastat se publică anual, în Monitorul Oficial al României, la sfârșitul anului anterior celui pentru care pragurile valorice sunt în vigoare, și pot avea valori diferite pentru introduceri și expedieri intracomunitare de bunuri.
Astfel, pentru anul 2017 a fost stabilit același prag valoric atât pentru introducerile intracomunitare de bunuri, cât și pentru expedierile intracomunitare de bunuri: 900.000 de lei.
Asta în condițiile în care, în ultimii ani (inclusiv în 2016), doar pragul pentru expedierile intracomunitare de bunuri a avut valoarea de 900.000 de lei, cel pentru introducerile intracomunitare de bunuri fiind stabilit la 500.000 de lei.
Prin urmare, în acest an, declarația Intrastat este obligatorie pentru toți operatorii economici înregistrați în scopuri de TVA care realizează schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene, a căror valoare anuală, separat pentru fiecare dintre cele două fluxuri, introduceri și expedieri, depășește pragul stabilit la 900.000 de lei.
Automat, operatorii economici care efectuează schimburi intracomunitare (expedieri și introduceri de bunuri) sub valorile prezentate sunt scutiti de transmiterea declarației.
Norme de completare a Declarației Intrastat:
Printr-un alt document recent publicat, respectiv Ordinul INS nr. 1.475/2016, publicat în Monitorul Oficial pe 10 ianuarie 2017, au fost stabilite normele de completare a declarației Intrastat.
Mai exact, sunt precizate situațiile în care o tranzacție intracomunitară trebuie transmisă prin această declarație, situațiile în care operatorii economici nu trebuie să declare expedierile sau introducerile de bunuri, dar și cum se completează și transmite declarația.
Potrivit normelor în vigoare, obligația furnizării datelor Intrastat revine operatorilor economici care îndeplinesc următoarele condiții:
- sunt înregistrați în scopuri de taxă pe valoare adăugată (au cod de identificare fiscală);
- realizează schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene (UE);
- valoarea totală anuală a schimburilor de bunuri pentru fiecare dintre cele două fluxuri, introduceri respectiv expedieri, depășește pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.
Astfel, trebuie declarate toate bunurile care sosesc pe teritoriul României din alte state membre ale UE sau care părăsesc teritoriul țarii cu destinația alte state membre ale UE. La fel ca până acum, este vorba de:
- schimburile intracomunitare de bunuri care implica transfer de proprietate și sunt destinate utilizării, consumului, investiției sau revânzării;
- mișcările de bunuri dintr-un stat membru UE către România sau mișcările de bunuri din România către alt stat membru UE, fără transfer de proprietate (de exemplu: transferul de stocuri, mișcări de bunuri înainte și după procesare etc.);
- returnarea de bunuri;
- mișcările specifice de bunuri;
- leasingul financiar;
- leasingul operațional cu o durată de peste doi ani.
De asemenea, Ordinul INS nr. 1.475/2016 stabilește și cazurile în care nu trebuie întocmită declarația Intrastat, acestea fiind:
- comerțul cu servicii;
- bunurile în tranzit simplu;
- mișcările temporare de bunuri;
- mișcările de bunuri pentru/după reparații și/sau întreținere;
- schimbul de bunuri cu acele teritorii ale statelor membre UE ce nu aparțin teritoriului statistic al statelor membre UE;
- schimburile de bunuri în cadrul comerțului triunghiular, în situația în care bunurile nu intră pe teritoriul național al României din alte state membre UE sau nu sunt expediate din România către alt stat membru UE.
Declarația Intrastat trebuie transmisă lunar către INS, doar în format electronic. În acest sens, operatorii economici au la dispozitie mai multe modalități electronice de completare și transmitere:
- aplicația Intrastat online (disponibilă gratuit pe www.intrastat.ro);
- aplicația Intrastat offline (disponibilă gratuit pe intrastat.ro). Prin aplicația offline se poate crea un fișier ce va conține Declarația Intrastat, ce trebuie transmis prin e-mail, la declaratie.intrastat@insse.ro, sau prin aplicația online, disponibilă pe site.
Termenul-limită de transmitere a datelor Intrastat la INS îl reprezintă întotdeauna data de 15 a lunii următoare celei de referință, chiar dacă într-o luna aceasta este o zi liberă, precum sâmbăta sau duminica. Totuși, declarația poate fi depusă online și în prima zi lucrătoare care urmează datei de 15 (daca aceasta este o zi liberă), fără penalități.