Data publicării: 03 iulie 2017
Potrivit unui proiect de act normativ adoptat în data de 27 iunie de către Senat, repartizarea profitului către asociații unei firme va putea fi făcută și trimestrial, în timpul exercițiului financiar, până la 100% din profitul contabil net al fiecărui trimestru.
Conform actualelor dispoziții, legislația permite repartizarea profitului abia după aprobarea situațiilor financiare anuale.
Măsura referitoare la împărțirea dividendelor este inclusă într-o propunere legislativă ce va urma să modifice atât Legea contabilității nr. 82/1991, cât și Legea societăților nr. 31/1990. Documentul a fost adoptat de Senat, ca primă Cameră sesizată și, pentru a se aplica, va trebui să treacă de Camera Deputaților, Forul decizional, și de președintele țării.
Mai exact, repartizarea profitului către asociați se va putea face și trimestrial, în timpul exercițiului financiar, până la 100% din profitul contabil net realizat în fiecare trimestru (pe baza balanței de verificare). Totuși, din acesta se vor scădea pierderile reportate și sumele depuse în rezerve, iar decizia de repartizare a profitului se va face în baza unei aprobări a adunării generale a acționarilor/asociaților.
Astfel, va exista în continuare și posibilitatea repartizării profitului după aprobarea situațiilor financiare, însă se va face, practic, o regularizare a sumelor repartizate în cursul exercițiului financiar. „Dividendele repartizate și plătite în plus în cursul exercițiului financiar se returnează în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare anuale”, prevede proiectul de lege votat de Senat.
Astfel, dividendele vor fi distribuite asociaților proporțional cu cota de participare la capitalul social vărsat, adică la fel ca până acum, însă opțiunea de plată trimestrială în cursul anului se va face în baza regulilor stabilite de adunarea generală a asociaților sau de legile speciale, acolo unde este cazul.
Potrivit propunerii de act normativ, dividendele se pot plăti în mod opțional trimestrial, în termenul stabilit de adunarea generală a asociaților sau, după caz, prin legile speciale, regularizarea diferențelor rezultate din distribuirea dividendelor în timpul anului urmând să se facă prin situațiile financiare anuale. Plata diferențelor rezultate din regularizare se face în termen de 6 luni de la data aprobării situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar încheiat. În caz contrar, firma va datora dobândă penalizatoare. Iar dacă asociații vor avea dividende de restituit, în urma regularizării anuale, acestea vor fi achitate firmei tot în cel mult șase luni de la data aprobării bilanțului, altfel urmând să se datoreze, de asemenea, dobânda penalizatoare.
În condițiile în care se va opta pentru distribuirea parțială a dividendelor în cursul anului, situația financiară anuală va trebui să evidențieze dividendele atribuite parțial și să regularizeze diferențele rezultate.