Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Amenzi mai mari pentru angajatori – modificări la Codul Muncii

images (8)

Data publicării: 13 august 2017

 

Codul Muncii a fost recent modificat prin publicarea OUG nr.53 in Monitorul Oficial nr.644 din data de 7 august 2017.

Printre schimbările aduse de OUG nr. 53/2017 asupra Codului muncii nu se numără doar noile reguli privind evidența zilnică a orelor de muncă și obligația încheierii actelor adiționale la contracte înaintea producerii modificării, ci și noi sancțiuni pentru angajatorii care nu respectă legea.

Potrivit notei de expunere a proiectului de act normativ recent publicat, munca nedeclarată reprezintă un fenomen de o gravitate crescută cu care se confruntă societatea, cu consecințe negative atât asupra lucrătorului, cât și asupra bugetului de stat, care se manifestă în diferite forme, atât prin nedeclararea către autorități a întregii activități a salariatului, cât și prin declararea parțială a activității acestuia.

Inițiatorii susțin că legislația românească nu prevede o definiție a muncii nedeclarate, în prezent, Codul muncii sancționând doar fapta de a primi la muncă o persoană fără încheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă anterior începerii activității, nu și alte forme în care se manifestă munca nedeclarată.

Astfel se impune adaptarea legislației naționale la noile provocări cu care se confruntă autoritățile în demersul de prevenire și combatere a acestui fenomen, inclusiv prin reglementarea situațiilor care constituie munca nedeclarată, reglementare fără de care aceste fapte nu pot fi sancționate.

Prin urmare, pentru eficientizarea activității de control pentru combaterea muncii nedeclarate, precum și pentru definirea mai clară a regimului sancționator al muncii nedeclarate în Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin modificarea regimului sancționator al acestei fapte, în sensul eliminării limitei de 5 persoane stabilite în prezent de Codul muncii pentru încadrarea faptei drept contravenție, se impune cu necesitate ca reglementările propuse să fie realizate în regim de urgență.

Neadoptarea în regim de urgență a acestor măsuri va conduce la perpetuarea disfuncționalităților, precum și la afectarea în continuare a respectării legislației în domeniul relațiilor de muncă, cu consecințe negative asupra lucrătorilor, a bugetului de stat și, pe cale de consecință, a societății în general, prin menținerea unei capacități reduse de intervenție a organelor de control, în vederea combaterii muncii nedeclarate.

Modificări ale Codului Muncii prin OUG 53/2017 (contravenții și amenzi):

  • Primirea la muncă fără încheierea contractului: până la apariția noilor reglementări, primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă era sancționată cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată. Începând cu data de 7 august, prin modificările introduse de OUG nr. 53/2017, primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.
  • Munca pe perioada suspendării contractului: primirea la munca a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.
  • Activitate fără raportare în REVISAL: primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților (REVISAL) cel târziu în ziua anterioară începerii activității se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.
  • Munca în afara programului de lucru, pentru contractele cu timp parțial: primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial se sancționează cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

Conform unui nou alineat introdus în lege, contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal / de la data comunicării acestuia, jumătate din amenzile prevăzute pentru faptele de mai sus – primirea la muncă fără încheierea contractului, munca în afara programului de lucru pentru contractele cu timp parțial, activitate fără raportare în REVISAL sau muncă pe perioada suspendării contractului. Inspectorul de munca va face mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal.

Sistarea activității – pedeapsă complementară:

În condițiile constatării săvârșirii uneia dintre faptele prevăzute la primele trei contravenții prezentate mai sus (primirea la muncă fără încheierea contractului, muncă pe perioada suspendării contractului, activitate fără raportare în REVISAL) inspectorul de muncă dispune, ca sancțiune complementară, sistarea activității locului de muncă organizat, supus controlului, după consultarea prealabilă a confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național.

Este important de precizat faptul că angajatorul poate relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenționale aplicate și după ce demonstrează ca a remediat deficiențele care au condus la sistarea activității: prin încheierea contractului individual de muncă, transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților sau, dupa caz, încetarea suspendării contractului individual de muncă și constituirea și plata contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pe perioada în care a prestat activitate nedeclarată.

Alte dispoziții importante ale OUG 53:

  • Fără copia contractului la locul de muncă. În noua forma a art. 16 din Codul muncii se stabilește că angajatorul este obligat să păstreze la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc. Încalcarea acestei prevederi se sancționează cu amenda de 10.000 lei.

Reglementarea veche – înainte de modificarea prin OUG 53/2017:

 Art. 16

(1)Contractul individual de muncă se încheie în baza consimțământului părților, în formă scrisă, în limba română. Obligația de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Forma scrisă este obligatorie pentru încheierea valabila a contractului.

(la data 10-Feb-2017 Art. 16, alin. (1) din titlul II, capitolul I a se vedea referințe de aplicare din Decizia 37/2016 )

(2)Anterior începerii activității, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidență a salariaților, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă.

(3)Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activității, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.

(4)Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă.

(5)Absentele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă.

(6)Fac excepție de la prevederile alin. (5) concediile pentru formare profesională fără plată, acordate în condițiile art. 155 si 156.

Reglementarea nouă – după modificarea prin OUG 53/2017:

Art. 16

(1)Contractul individual de muncă se încheie în baza consimțământului părților, în formă scrisă, în limba română, anterior începerii activității de către salariat. Obligația de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului.

(2)Anterior începerii activității, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidență a salariaților, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă.

(3)Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activității, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.

(4)Angajatorul este obligat să păstreze la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc.

(5)Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă.

(6)Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă.

(7)Fac excepție de la prevederile alin. (6) concediile pentru formare profesională fără plată, acordate în condițiile art. 155 si 156. 

  • Eliminarea pedepsei cu închisoarea – prin OUG nr. 53/2017 a fost abrogată prevederea conform căreia constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetățenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă.
error: Content is protected !!
P.R. Control & Accounting
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.