Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Achiziție autoturism în baza unui contract de leasing financiar – monografie contabilă

6

Data publicării: 02 noiembrie 2016

Situație: Care este monografia contabilă aferentă avansului ratelor de leasing și valorii reziduale în cazul unui contract pentru un autoturism care nu este utilizat exclusiv în scopul activității economice (50% deductibilitate)?

Soluție:

Potrivit prevederilor de la pct. 68 alin. (2) din Normele metodologice date în  aplicarea  art. 298 “Limitări speciale ale dreptului de deducere” “În cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice, în sensul art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, taxa aferentă cumpărării, achiziției intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului și cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibilă conform regulilor generale prevăzute la art. 297 și la art. 299 – 301 din Codul fiscal, nefiind aplicabilă limitarea la 50% a deducerii taxei, însă utilizarea foii de parcurs este obligatorie.

Utilizarea în scopul activității economice a unui vehicul cuprinde, fără a se limita la acestea: deplasări în țară sau în străinătate la clienți/furnizori, pentru prospectarea pieței, deplasări la locații unde se află puncte de lucru, la bancă, la vamă, la oficiile poștale, la autoritățile fiscale, utilizarea vehiculului de către personalul de conducere în exercitarea atribuțiilor de serviciu, deplasări pentru intervenție, service, reparații, utilizarea vehiculelor de test-drive de către dealerii auto.

Este important de precizat faptul că este obligația persoanei impozabile să demonstreze că sunt îndeplinite toate condițiile legale pentru acordarea deducerii, astfel cum rezultă și din hotărârea Curții Europene de Justiție în Cauza C-268/83 D.A. Rompelman și E.A. Rompelman – Van Deelen împotriva Minister van Financien. În vederea exercitării dreptului de deducere a taxei orice persoană impozabilă trebuie să dețină documentele prevăzute de lege pentru deducerea taxei și să întocmească foaia de parcurs care trebuie să conțină cel puțin următoarele informații: categoria de vehicul utilizat, scopul și locul deplasării, kilometrii parcurși, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Pe lângă cheltuiala cu ratele, sunt deductibile integral și celelalte cheltuieli aferente autoturismului (cheltuiala cu reparațiile, cu întreținerea, lubrifianți, piese se schimb, combustibil), aspect reglementat la pct. 68 alin. (1) din Normele metodologice date în aplicarea art. 298  din Codul fiscal.

Având în vedere dispozițiile art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, prin cheltuieli legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosința persoanei impozabile se înțelege orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, cum sunt cheltuielile de reparații, de întreținere, cheltuielile cu lubrifianți, cu piese de schimb, cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru funcționarea vehiculului.

Nu reprezintă cheltuieli legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosința persoanei impozabile orice cheltuieli care nu pot fi direct atribuibile pentru un anumit vehicul. În sensul prezentelor norme, prin vehicul se înțelege orice vehicul având o masă totală maximă autorizată care nu depășește 3.500 kg și nu are mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul șoferului.

Prin urmare, în situația în care se poate face dovada că autoturismul este utilizat exclusiv pentru desfășurarea activității economice, pentru cheltuielile respective poate fi exercitat și dreptul de deducere a sumei TVA deductibile înscrisă în fiecare factură emisă de furnizori/prestatori.

Referitor la cheltuiala cu amortizarea, conform prevederilor de la art.28 alin. (14) din Codul fiscal, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite în Reglementările privind omologarea de tip și eliberarea cărții de identitate a vehiculelor rutiere, precum și omologarea de tip a produselor utilizate la acestea – RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor și locuinței nr. 211/2003, cu modificările și completările ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, în limita a 1.500 lei/lună.

Pentru aceste mijloace de transport nu se aplică prevederile alin. (12) lit. h). Sunt exceptate situațiile în care mijloacele de transport respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

  1. a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgență, servicii de pază și protecție și servicii de curierat;
  2. b) vehiculele utilizate de agenții de vânzări și de achiziții, precum și pentru test drive și pentru demonstrații;
  3. c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
  4. d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închiriere către alte persoane, transmiterea dreptului de folosință, în cadrul contractelor de leasing operațional sau pentru instruire de către școlile de șoferi.”

Prin urmare, cheltuiala maxim deductibilă cu amortizarea este de 1.500 lei/lună, în cazul în care autoturismul nu este utilizat în scop exclusiv economic.

Este important de precizat faptul că, în situația în care nu se poate face dovada că autoturismul este utilizat exclusiv pentru desfășurarea activității economice, cheltuielile și TVA sunt deductibile 50%.

Monografie contabilă, în condițiile unei deductibilități de 50%: 

  • înregistrarea în contabilitate a contractului de leasing și a ratelor aferente:

2133 = 167  valoare din contract  x curs valutar la data contractului (dacă este exprimat în valută)

Comisionul  de administrare și taxa de analiză se înregistrează în valoarea autoturismului (ct. 2133).

 

– evidențierea dobânzii aferente contractului de leasing, în cont extrabilanțier:

Debit cont 8051 Dobânzi de plătit

 

– evidențierea avansului aferent contractului de leasing:

 

%                                     = 404 “Furnizori de imobilizări”

167″Alte împrumuturi și datorii asimilate”

4426 .1 “TVA deductibilă” 50% (aferentă ratei de leasing)

4426.2  “TVA  nedeductibilă” 50% (aferentă ratei de leasing)”

Înregistrare TVA nedeductibilă aferentă ratei de leasing:

%                               =                                                              4426.2

635.1 analitic deductibilă

635.2 analitic nedeductibilă

 

– evidențierea ratelor  de leasing și a valorii reziduale:

%                                         = 404 “Furnizori de imobilizări”

167″Alte împrumuturi și datorii asimilate”

4426 .1 “TVA deductibilă” 50% (aferentă ratei de leasing)

4426.2  “TVA  nedeductibilă” 50% (aferentă ratei de leasing)”

666.1  “Cheltuieli privind dobânzile” -deductibil 50%

666.2  “Cheltuieli privind dobânzile” -nedeductibil 50%

4426.1″TVA deductibila ” 50% (aferentă dobândă)

4426.2 “TVA  nedeductibilă” 50% (aferent dobândă)

  1. 1 “Cheltuieli diferență de curs- deductibilă 50%
  2. 2 “Cheltuieli diferență de curs- nedeductibilă 50%

4426.1″TVA deductibilă” 50%( aferentă diferență de curs)

  1. 2″TVA nedeductibilă” 50% (aferentă diferență de curs)

 

Înregistrare TVA nedeductibilă aferentă ratei de leasing:

%                               =                                                              4426.2

635.1 analitic deductibilă

635.2 analitic nedeductibilă

 

Înregistrare TVA nedeductibilă aferentă dobândă:

%                                        =                         4426.2

666.1  “Cheltuieli privind dobânzile” -deductibilă 50%

666.2  “Cheltuieli privind dobânzile” -nedeductibilă 50%

 

Înregistrare TVA nedeductibilă aferentă diferență de curs:

%                                             =              4426.2

  1. 1 “Chelt. dif de curs- deduct 50%
  2. 2 “Chelt. dif. de curs- nededuct. 50%

 

Înregistrare în Creditul  contului  8051 “Dobânzi de plătit” cu dobânda plătită.

error: Content is protected !!