Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Aplicarea impozitului specific – norme metodologice

taxe

Data publicării: 24 martie 2017

Potrivit proiectului de act normativ ce aprobă normele de aplicare la legea impozitului specific, publicat în data de 20 martie 2017, firmele din sectorul turistic, restaurante și alimentație publică, ce desfășoară însă și alte activități, vor aplica o impozitare mixtă.

Ordinul comun al Ministerului Turismului și al Ministerului Finanțelor Publice nr. 264/464/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități a fost publicat recent pe website-urile celor două instituții și urmează să apară în Monitorul Oficial.

Reamintim faptul că impozitul specific a fost introdus în legislația românească de la 1 ianuarie 2017, prin Legea nr. 170/2016, și se aplică, în primul rând, hotelurilor, restaurantelor și barurilor.

Referitor la normele sale de aplicare, acestea ar fi trebuit publicate până cel târziu pe 11 ianuarie 2017. Actul normativ citat a fost publicat pe 14 octombrie 2016 în Monitorul Oficial și prevede că, în termen de 90 de zile de la apariție, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri să aprobe un ordin comun de elaborare a normelor metodologice de aplicare.

Prin urmare, la mai bine de două luni distanță de la expirarea termenului-limită la care normele ar fi trebuit să apară, proiectul de act normativ vine să aducă lămuriri suplimentare în ceea ce privește modalitatea de calcul a acestul nou tip de impozitare, aplicabil firmelor care aveau înscrise în actele constitutive, la 31 decembrie 2016, ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activități corespunzătoare codurilor CAEN:

5510 – ,,Hoteluri și alte facilități de cazare similare”;

5520 – ,,Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”;

5530 – ,,Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere’’;

5590 – ,,Alte servicii de cazare”;

5610 – ,,Restaurante’’;

5621 – ,,Activități de alimentatie (catering) pentru evenimente”;

5629 – ,,Alte servicii de alimentatie n.c.a.”;

5630 – ,,Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Potrivit articolului nr.10 din Legea nr.170/2016, contribuabilii care, în cursul anului, realizează venituri și din alte activitatăți iîn afara celor corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art. 1 (cele opt coduri enumerate anterior) aplică sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit prevăzut de Legea nr. 227/2015.

Având în vedere că dispozițiile mentționate anterior erau insuficiente, normele metodologice de aplicare stabilesc că acei contribuabili ce realizează venituri și din alte activități decât cele prezentate vor aplica un regim mixt de impozitare.

Mai exact, acești operatori economici vor fi obligați să determine și să plătească, concomitent:

  • impozitul specific pentru veniturile din activitatățile corespunzătoare celor opt coduri CAEN prevăzute de Legea nr. 170/2016;
  • impozitul pe profit pentru veniturile din celelalte activități.

Astfel, pentru a putea aplica noile prevederi, agenții economici vor organiza și conduce evidența contabilă, urmând ca pentru stabilirea cheltuielilor comune ce vor fi luate în calcul la determinarea rezultatului fiscal să utilizeze “o metodă rațională de alocare, potrivit reglementărilor contabile aplicabile sau prin repartizarea proporțional cu ponderea veniturilor obținute din activitățile vizate în veniturile totale realizate de contribuabil”.

Declararea impozitului se face semestrial:

 Firmele vizate de aplicarea impozitului specific din 2017, adică menționate mai sus (cu excepția microîntreprinderilor), trebuie să notifice Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) până la data de 31 martie 2017 în legatura cu aplicarea anuala a noului forfetar, prin depunerea formularului 010.

În caz contrar, acestea riscă amenzi ce pot ajunge la 5.000 de lei, în conformitate cu prevederile din Codul de proceduraă fiscală.

Potrivit normelor pentru aplicarea specificului, ce urmează să fie curând publicate în Monitorul Oficial, noul regim de impozitare va fi aplicat de către companiile care desfășoară efectiv activitate în sectorul turistic, restaurante și alimentație publică.

În plus, microîntreprinderile care și-au păstrat acest statut și în 2017 sunt exceptate de la plata impozitului specific, chiar dacă desfașoară, spre exemplu, o activitate prin intermediul unui restaurant.

Totuși, pentru a achita efectiv noul impozit forfetar, determinat în funcție de anumite variabile, precum rangul localității în care este amplasată afacerea, suprafața acesteia sau sezonalitatea, este necesar ca respectiva societate să-si desfăașoare efectiv activitate în domeniul cazării ori în cel al alimentației publice.

Măsura este prevăzută îin normele pentru aplicarea impozitului specific astfel ca, spre exemplu, o companie ce are trecută în actul constitutiv ca activitate secundară „restaurante”, dar nu are niciun restaurant deschis din care să obțină bani, va fi scutită de aplicarea impozitului specific.

Legea nr. 170/2016 stabileste că firmele din domeniul cazării și cel al alimentației publice care au fost plătitoare de impozit pe profit la final de 2016, și care ar fi aplicat acest sistem și în acest an, trebuie să notifice Agenția Naționala de Administrare Fiscală (ANAF) până cel mai târziu la data de 31 martie 2017, prin depunerea formularului 010 – „Declarație de înregistrare fiscalaă/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entitatăți fără personalitate juridică”.

Este util de precizat faptul că o astfel de prevedere este inclusă și in ordinul ce aprobă normele de aplicare pentru impozitul specific, acolo unde se stabilește că notificarea organului fiscal se efectuează până la data de 31 martie 2017, sau, după caz, până la 31 martie a anului urmator, pentru firmele care la data de 31 decembrie a anului precedent desfășurau una dintre activitățile corespunzatoare celor opt coduri CAEN prezentate la începutul articolului și care nu se aflau în lichidare.

Practic, în formularul 010, care a fost recent actualizat, se vor completa mențiunile referitoare la modificarea datelor declarate anterior, ca urmare a schimbării regimului de impozitare.

Formularul 010 se completează în dublu exemplar, datele fiind înscrise cu majuscule, citeț sși corect. Unul dintre documente ramaâne la contribuabil, iar celălalt rămane la organul fiscal competent.

„Organul fiscal competent pentru contribuabilii care se înregistreaza direct (reprezentant legal) sau prin imputernicit, este organul fiscal în a cărui rază teritorială își are domiciliul fiscal contribuabilul sau, în cazul depunerii declarației de mențiuni, organul fiscal în a cărui evidență este înregistrat”, se precizează în Ordinul ANAF nr. 3.698/2015.

Referitor la depunerea declarației fiscale, acest lucru se face direct (prin reprezentantul legal al firmei) sau prin intermediul unui împuternicit, la registratura organului fiscal competent.

Totuși, există și varianta depunerii la poștă, prin scrisoare recomandată.

Conform prevederilor în vigoare de la 1 ianuarie 2017, declararea și plata impozitului specific trebuie efectuate semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului pentru care se datoreaza impozitul.

Suma de plată va reprezenta astfel o jumătate din impozitul specific anual, iar termenele-limită până la care trebuie achitat impozitul sunt:

  • 25 iulie 2017 – plata primei tranșe, aferente semestrului I din 2017;
  • 25 ianuarie 2018 – plata celei de-a doua tranșe, aferente semestrului II din 2017.

Declararea semestrială a forfetarului se va face prin intermediul formularului 100 („Declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat”).

În acest sens, în Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat a apărut poziția numărul 72 – „Impozit specific unor activități”, acesta urmând să fie achitat în contul unic pentru impozite sși taxe (20.A.47.01.00).

Situații de regim mixt de plată:

În normele pentru aplicarea impozitului specific va apărea și o lămurire conform căreia firmele ce activează în domeniul cazării ori al alimentației publice, dar desfășoară, concomitent, și altfel de activități, vor aplica o impozitare mixtă.

Concret, acești operatori economici vor fi obligați să determine și să plătească, concomitent:

  • impozit specific pentru veniturile obținute din sectorul hotelier și alimentatie publică;
  • impozit pe profit pentru veniturile din celelalte activități.

În proiectul de act normativ ce aproba normele impozitului specific sunt oferite și câteva exemple în acest sens.

 Astfel, un complex hotelier compus dintr-un hotel, un restaurant, o piscină, și separat o stație de betoane, plătește impozit specific pentru veniturile obținute din exploatarea complexului hotelier și impozit pe profit pentru profitul impozabil obținut din exploatarea stației de betoane.

În schimb, pentru o firmă ce deține un complex hotelier compus din hotel, restaurant și bar, dar, independent de acestea, într-o locatie distinctă, și o piscină, se va achita impozit specific pentru veniturile obținute din exploatarea complexului hotelier și impozit pe profit pentru profitul impozabil obținut din exploatarea piscinei independente. Dacă însă piscina din exemplul nostru este inclusă în oferta turistică, se va datora tot impozit specific și pentru veniturile obținute din exploatarea acesteia.

În cazul unei companii care deține o pensiune, dar și un magazin de incăltăminte, va plăti impozit specific pentru veniturile obținute din exploatarea unității de cazare și impozit pe profit pentru profitul impozabil obținut din exploatarea magazinului de încalțăminte.

Important: La calculul impozitului specific se va ține cont de cele trei formule stabilite prin  Legea nr. 170/2016, grupate pe coduri CAEN și determinate de mai multe variabile:

Formula de calcul al impozitului specific anual pentru contribuabilii care au înscrisă ca activitate principală sau secundaraă activitatea cu codul CAEN: 5610 – “Restaurante”, 5621 – “Activitatăți de alimentatie (catering) pentru evenimente”, 5629 – “Alte servicii de alimentație”:

Impozit specific anual/unitate = k * (x + y * q) * z,

unde:

k – 1400, valoarea impozitului standard (lei);

x – variabilă în funcție de rangul localității;

y – variabilă în funcție de suprafața utilă comercială/de servire/de desfășurare a activității;

z – coeficient de sezonalitate;

q = 0,9 și reprezintă coeficient de ajustare pentru spațiu tehnic unitate-locație de desfășurare a activitatăților.

Coeficient de sezonalitate (variabila “z”)
București, cei 8 poli 0,45
Municipii, orașe 0,35
Stațiuni turistice de interes național 0,30
Sate, comune și stațtiuni turistice de interes local 0,10

 

Variabilă în funcție de rangul localitatății (variabila “x”)
București Zona A 17,0
Zona B 16,0
Zona C 15,0
Zona D 13,5
8 poli (Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești, Sibiu, Timișoara) Zona A 15,0
Zona B 14,0
Zona C 13,0
Zona D 11,5
Municipiu Zona A 13,0
Zona B 11,0
Zona C 9,0
Zona D 7,0
Oraș 5,0
Stațiuni 5,0
Comuna 3,0

 

Suprafața cuprinsă între Variabilă în funcție de suprafața utilă a locației (variabila “y”)
0 mp – 30 mp 2,0
31 mp – 50 mp 7,0
51 mp – 70 mp 12,0
71 mp – 90 mp 16,0
91 mp – 120 mp 21,0
121 mp – 160 mp 29,0
161 mp -200 mp 38,0
201 mp – 240 mp 47,0
241 mp – 300 mp 58,0
301 mp – 400 mp 75,0
401 mp – 500 mp 80,0
501 mp – 600 mp 85,0
601 mp – 700 mp 90,0
701 mp – 800 mp 95,0
peste 801 mp 105,0


1.
Pentru următoarele categorii de activități, aferente codului CAEN 5610:

a)vanzători ambulanți la tonete de înghețată;

b)cărucioare mobile care vând mâncare;

c)prepararea hranei la standuri din piete,

impozitul specific anual/unitate este în sumă de 1.500 lei.

Formula de calcul al impozitului specific anual pentru contribuabilii care au înscrisă ca activitate principală sau secundară activitatea cu codul CAEN: 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”:

Impozit specific anual/unitate – k * (x + y * q) * z,

 unde:

k – 900, valoarea impozitului standard;

x – variabilă în funcție de rangul localității;

y – variabilă în funcție de suprafața utilă comercială/de servire/de desfășurare a activitatății;

z – coeficient de sezonalitate;

q – 0,9 și reprezintă coeficient de ajustare pentru spațiu tehnic unitate = locție de desfășurare a activităților.

Variabila în funcție de rangul localității (variabila “x”)
București Zona A 16,0
Zona B 15,0
Zona C 14,0
Zona D 12,5
8 poli (Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești, Sibiu, Timișoara) Zona A 14,0
Zona B 13,0
Zona C 12,0
Zona D 11,0
Municipiu Zona A 12,5
Zona B 10,0
Zona C 8,0
Zona D 4,0
Oraș 2,0
Stațiuni 2,0
Comuna 0,4

 

Suprafața cuprinsă între: Variabila în funcție de suprafața utilă a locației (variabila “y”)
0 mp – 30 mp 2,0
31 mp – 50 mp 4,0
51 mp – 70 mp 6,0
71 mp – 90 mp 8,0
91 mp – 120 mp 10,0
121 mp – 160 mp 14,0
161 mp – 200 mp 16,0
201 mp – 240 mp 18,0
241 mp – 300 mp 20,0
301 mp – 400 mp 25,0
401 mp – 500 mp 30,0
501 mp – 600 mp 40,0
601 mp – 700 mp 50,0
701 mp – 800 mp 60,0
801 mp – 900 mp 70,0
901 mp – 1000 mp 80,0
peste 1001 mp 90,0

 

Coeficient de sezonalitate (variabila “z”)
București, cei 8 poli 0,45
Municipii, orașe 0,40
Stațiuni turistice de interes național 0,35
Sate, comune și stațiuni turistice de interes local 0,15


Formula de calcul al impozitului specific anual pentru contribuabilii care au înscrisă ca activitate principală sau secundară activitatea cu codul CAEN: 5510 – “Hoteluri și alte facilități de cazare”, 5520 – “Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durata”, 5530 – “Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”, 5590 – “Alte servicii de cazare
“:

Impozit specific anual/unitate = k * nr. locuri de cazare, unde:

Impozit specific standard – k – LEI/loc cazare/an

1.Tabelul nr. 1

LEI/loc cazare/an Hotel 1*, 2* Hotel 3* Hotel 4* Hotel 5* Pensiune 1*, 2*/margarete Pensiune 3*/margarete Pensiune 4*/margarete Pensiune 5*/margarete
București + 8 poli 205 308 513 820 164 246 410 656
Municipii 150 224 374 598 120 180 299 481
Orașe 142 215 358 573 113 170 287 458


2.
Tabelul nr. 2

LEI/loc cazare/an Hotel 1*, 2* Hotel 3* Hotel 4* Hotel 5* Pensiune 1*, 2*/margarete Pensiune 3*/margarete Pensiune 4*/margarete Pensiune 5*/margarete
Delta Dunarii 43 64 107 171 34 51 86 137
Sate, comune, stațiuni de interes local 45 67 111 178 36 53 89 143


3.
Tabelul nr. 3

LEI/loc cazare/an Hotel 1*, 2* Hotel 3* Hotel 4* Hotel 5* Pensiune 1*, 2* Pensiune 3* Pensiune 4* Pensiune 5*
Stațiuni turistice de interes național 113 171 271 448 91 132 225 358


4.
Tabelul nr. 4

LEI/loc cazare/an Structura 1*, 2*, 3* Structura 4*
Cod CAEN 5530 – Parcuri pentru rulote, spații de campare, campinguri, tabere, popasuri turistice și sate de vacanță (campinguri, bungalow-uri, sate de vacanță) 22 31


5.
Tabelul nr. 5

LEI/loc cazare/an Structura 1* Structura 2* Structura 3* Structura 4* Structura 5*
Cod CAEN 5590 – Nava maritimă/fluvială, ponton plutitor 36 53 89 111 143

 

6.Tabelul nr. 6

LEI/loc cazare/an Structura 1*, 2*, 3* Structura 4*, 5*
Cod CAEN 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată 22 31

 

error: Content is protected !!
P.R. Control & Accounting
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.