Data publicării: 05 septembrie 2016
Situație: O societate plătește pentru administratorul său, persoană fizică nerezidentă, un abonament lunar la o clinica medicală.
Respectivul administrator nu primește de la societate indemnizație, iar singurul avantaj de natura salarială primit este acest abonament. Cum trebuie să procedeze societatea din punct de vedere fiscal? Ce declarații se depun și în ce termen? Este necesară obținerea NIF-ului pentru persoana nerezidentă?
Răspuns: Conform dispozitiilor art. 223 alin. (2) din Codul Fiscal, veniturile unei persoane fizice nerezidente, obținute dintr-o activitate dependentă desfășurată în România sunt impozitate conform titlului II. – Impozitul pe venituri din salarii.
Este util de precizat faptul că persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condițiile de rezidență vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României, începând cu data de la care acestea devin rezidente în România.
Persoana fizică nerezidentă care a îndeplinit pe perioada șederii în România condițiile de rezidență potrivit art. 7 pct. 28 lit. b) sau c) va fi considerată rezidentă în România până la data la care persoana fizică părăsește România.
Potrivit art. 76 din Codul Fiscal sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani și/sau în natură obținute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfășoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă acordate persoanelor care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor.
Conform art. 127 din Codul fiscal, veniturile obținute de persoanele fizice nerezidente din România din activități dependente se impozitează separat pe fiecare sursă/loc de realizare, impozitul lunar calculat fiind impozit final.
Dupa încheierea anului fiscal, organul fiscal va elibera documentul care atestă venitul realizat și impozitul plătit pentru anul fiscal respectiv, la cererea contribuabilului.
Veniturile din activități dependente obținute ca urmare a desfășurării activității în România de persoane fizice rezidente ale unor state cu care România nu are încheiate convenții de evitare a dublei impuneri și plătite de angajatori rezidenți sau nerezidenți se impozitează în România din prima zi de desfășurare a activității.
De asemenea, se impun din prima zi de desfășurare a activității dependente în România și veniturile obținute de persoanele fizice care nu fac dovada rezidenței într-un stat cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri.
În aplicarea prevederilor convenției de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu un stat străin, veniturile din activități dependente realizate de persoane fizice nerezidente care își desfășoara activitatea în România se impun dacă persoana fizică este prezentă în România una sau mai multe perioade de timp ce depășesc în total 183 de zile în orice perioadă de 12 luni consecutive care se încheie în anul calendaristic în cauza sau în perioada și condițiile menționate în convenția de evitare a dublei impuneri încheiată de România cu statul străin și numai dacă respectiva persoană fizică face dovada rezidenței în statul cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri.
Veniturile din activități dependente realizate de persoane fizice nerezidente care își desfășoară activitatea în România și sunt prezente în România o perioadă mai mică de 183 de zile în orice perioadă de 12 luni consecutive care se încheie în anul calendaristic în cauză sau în perioada și condițiile menționate în convenția de evitare a dublei impuneri încheiată de România cu statul străin se impun în România dacă este îndeplinită cel puțin una dintre următoarele condiții:
(i) salariul este plătit de un angajator care este rezident sau în numele acestuia;
(ii) salariul este suportat de un sediu permanent pe care angajatorul nerezident îl are în România (veniturile salariale reprezintă cheltuiala deductibilă a unui sediu permanent în România).
Veniturile din salarii se impozitează începând cu prima zi de la data sosirii persoanei fizice, dovedita cu viza de intrare în România de pe pasaport, după caz.
La determinarea impozitului se va avea în vedere principiul celor 183 de zile care sfârșesc în anul calendaristic în cauză.
Modul de calcul al celor 183 de zile se va face aplicându-se metoda zilelor de prezență. Contribuabilul are posibilitatea să furnizeze dovezi referitoare la prezența sa, pe baza datelor din documentele de transport, pașaport și alte documente prin care se atestă intrarea în România. În calculul celor 183 de zile se includ: ziua de sosire, ziua de plecare și toate celelalte zile petrecute pe teritoriul României.
Orice fracțiune de zi în care contribuabilul este prezent în România contează drept zi de prezență pentru calculul celor 183 de zile.
Atenție! Contribuabilii sunt obligați ca în termen de 15 zile de la data începerii activității să se adreseze organului fiscal în a cărui rază teritorială se realizează venitul, în vederea stabilirii regimului fiscal aplicabil acestor venituri, în conformitate cu prevederile convențiilor de evitare a dublei impuneri, încheiate de România cu alte state.
Prin urmare, contribuabilul va depune la organul fiscal, după caz, următoarele:
- cerere;
- copie de pe documentul care reglementează raportul de munca și traducerea acestuia în limba romană, certificată de traducatori autorizați;
- certificatul de rezidență fiscală eliberat de autoritatea fiscală competentă a statului al cărui rezident este sau un alt document prin care se atestă rezidența fiscală, document vizat de organul fiscal al statului sau de rezidență, tradus și legalizat de organul autorizat din România;
- documentele care atestă dreptul de muncă și de ședere, după caz, pe teritoriul României.
În condițiile în care persoanele fizice nerezidente nu prezintă în termenul stabilit documentele prevăzute la alineatul precedent, acestea datorează impozit pe veniturile din salarii din prima zi de desfășurare a activității.
În situația în care persoanele respective depun ulterior documentele solicitate, organul fiscal va efectua regularizarea impozitului plătit.
La art. 347 lit. h) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății republicată, cu modificările și completările ulterioare, se prevede faptul că serviciile medicale furnizate sub forma de abonament reprezintă servicii medicale preplătite, pe care furnizorii le oferă în mod direct abonaților și nu prin intermediul asiguratorilor, în afara serviciilor din pachetul de servicii medicale de baza din sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Astfel, abonamentul de servicii medicale este impozitat ca avantaj în natură.
Impozitul pe venit se declară prin Formularul 112, depus lunar până pe data de 25 a lunii următoare celei căreia îi este aferent venitul.
Înregistrarea impozitului se realizează prin articolul contabil aplicând procedeul sutei mărite.
635 „Cheltuieli cu alte impozite, = 446 „Alte impozite, taxe şi vărsăminte asimilate”
taxe şi vărsăminte asimilate”
De exemplu, dacă valoarea lunară a abonamentului este de 100 lei, acesta constituie valoarea venitului net, venitul brut este format din Venit net + impozit =
100 lei + 16% x venit brut
Venit brut (1-16%)= 100
Venit brut = 100/0.84 = 119 lei
Impozit = 119 x 16% = 19 lei
Înregistrarea fiscală a unei persoane fizice nerezidente:
Potrivit art. 82 din Codul de procedura fiscală, orice persoană sau entitate care este subiect într-un raport juridic fiscal se înregistrează fiscal primind un cod de identificare fiscală.
Codul de identificare fiscală este pentru persoanele fizice care nu dețin cod numeric personal, numărul de identificare fiscală atribuit de organul fiscal (NIF).
Pentru raportarea prin declarația 112 este necesară obținerea numărului de identificare fiscală.
În vederea obținerii numărului de identificare fiscală, cetățeanul străin sau persoana împuternicită de către acesta va completa formularul 030 – “Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane fizice străine” și îl va depune la registratura organului fiscal competent din cadrul ANAF.
Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni pentru persoane fizice străine se completează și se depune de către persoanele fizice străine, altele decât persoanele fizice străine care desfășoară în mod independent activități economice autorizate sau exercită profesii libere.
Declarația de înregistrare se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, iar declarația de mențiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior.