Data publicării: 27 ianuarie 2017
Prin intermediul Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 578/2006, metodologia de calcul a contribuțiilor și taxelor datorate la Fondul pentru mediu a fost înlocuită cu cea aprobată prin Ordinul nr. 2413/2016, publicat în Monitorul Oficial nr. 1064 din 29.12.2016.
Ordinul, astfel modificat la sfârșitul anului trecut, se referă nu numai la modul de calcul al contribuțiilor și taxelor, dar și la calcularea penalităților și altor sume datorate la Fondul pentru mediu.
În plus, se mai poate observa și completarea listei cu noi domenii de aplicare din cele prevăzute la art. 9 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.
Modul de calcul al contribuției prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările și completările ulterioare:
- Contribuția de 3% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor metalice feroase și neferoase este datorată de persoane fizice sau juridice, generatorii deșeurilor, fiind exceptați operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat din vânzarea deșeurilor metalice feroase și neferoase provenite din sistemul de apărare;
- Taxele la Fondul pentru mediu pentru emisiile de poluanți în atmosferă generate sunt datorate de operatorii economici deținători de surse staționare, a căror utilizare afectează factorii de mediu;
- Operatorii economici utilizatori de terenuri pe care sunt amplasate depozite noi de deșeuri valorificabile au obligația de a plăti la Fondul pentru mediu taxa reglementată la art. 9 alin. (1) lit. c) la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 196/2005 până cel târziu la data de 31 decembrie 2016. Pentru anul 2016, taxele se declară și se plătesc până la data de 25 ianuarie 2017.
- Contribuția de 2 lei/kg care revine următorilor operatori economici:
– care introduc pe piața națională produse ambalate, pentru ambalajele primare, secundare și terțiare folosite pentru ambalarea produselor lor;
– care ambalează produse ambalate, pentru ambalajele secundare și terțiare pe care le introduc pe piața națională;
– care distribuie pentru prima dată pe piața națională ambalaje de desfacere, pentru respectivele ambalaje distribuite pe piața națională;
– care dau spre închiriere, sub orice formă, cu titlu profesional, ambalaje, pentru respectivele ambalaje introduse pe piața națională.
- Operatorii economici care introduc pe piața națională substanțe clasificate ca fiind periculoase pentru mediu au obligația de a calcula și de a plăti la Fondul pentru mediu o contribuție de 2% din valoarea acestora. Contribuția se declară și se plătește lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a desfășurat activitatea.
- Administratorii, respectiv proprietarii de păduri care realizează venituri din vânzarea masei lemnoase și/sau a materialelor lemnoase, cu excepția lemnelor de foc, arborilor și arbuștilor ornamentali, pomilor de Crăciun, răchitei și puieților, au obligația de a calcula și de a plăti la Fondul pentru mediu o contribuție de 2% din valoarea de vânzare a acestora.
Contribuția se declară și se plătește lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care administratorul, respectiv proprietarul pădurii a vândut masa lemnoasă și/sau materialele lemnoase obținute.
- Obligația de a declara la Fondul pentru mediu contribuția de 2 lei/kg anvelopă revine operatorilor economici care introduc pe piața națională anvelope noi și/sau uzate destinate reutilizării.
- Gestionarii fondurilor de vânătoare au obligația de a calcula și de a vira la Fondul pentru mediu o contribuție de 3% din tariful de gestionare a fondurilor de vânătoare înscris în contractele de gestionare. Contribuția se declară și se plătește anual de persoanele juridice care desfășoară respectivele activități, până la data de 25 ianuarie a anului următor celui în care s-a desfășurat activitatea pentru anul precedent.
- Obligația de a declara la Fondul pentru mediu contribuția de 100 lei/tonă revine unităților administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor. Contribuția se plătește anual numai în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere cu 15% a cantităților de deșeuri municipale eliminate prin depozitare.
- Obligația de a calcula și de a plăti ecotaxa în valoare de 0,1 lei/bucată revine operatorilor economici care introduc pe piața națională pungi și sacose pentru cumpărături, cu mâner integrat sau aplicat, fabricate din materiale obținute din resurse neregenerabile.
- Obligația de a declara și de a plăti la Fondul pentru mediu taxa de 0,30 lei/kg aplicată uleiurilor pe bază minerală, semisintetice și sintetice, cu sau fără adaosuri, revine operatorilor economici care introduc pe piața naționala astfel de produse, începând cu data de 1 ianuarie 2014.
- Obligația de a plăti la Fondul pentru mediu penalitatea de 100 euro pentru fiecare tonă de dioxid de carbon echivalent emisă, revine operatorului sau operatorului de aeronave care nu a restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de seră corespunzătoare emisiilor de gaze cu efect de seră generate în anul anterior.
- Obligația de a plăti la Fondul pentru mediu suma prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. t) din OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, revine furnizorilor și producătorilor prevăzuți la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, care au obligația de a achiziționa certificate verzi și care nu au îndeplinit cota anuală obligatorie de achiziție de certificate verzi pentru anul calendaristic precedent.
- Obligația de a declara la Fondul pentru mediu contribuția de 2 lei/kg revine:
– operatorilor economici autorizați pentru preluarea obligațiilor anuale de valorificare a deșeurilor de ambalaje, pentru cantitățile de ambalaje pentru care au preluat responsabilitățile în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, cu modificările și completările ulterioare;
– operatorilor economici autorizați pentru gestionarea anvelopelor uzate, pentru cantitățile de anvelope pentru care au preluat responsabilitățile, în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1) din HG nr. 170/2004 privind gestionarea anvelopelor uzate.
- Începând cu 1 ianuarie 2017, obligația de a declara la Fondul pentru mediu contribuția datorată de operatorii economici care introduc pe piața națională echipamente electrice și electronice, denumite în continuare EEE, care fac obiectul domeniului de aplicare al OUG nr. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice.
Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2017, contribuția se plătește anual pentru diferența dintre cantitățile de EEE declarate ca fiind introduse pe piața națională de operatorii economici care introduc pe piața națională EEE și cantitățile de EEE constatate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind introduse pe piața națională.
Începând cu data de 1 ianuarie 2018, contribuția se plătește anual pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri de EEE corespunzătoare ratelor anuale minime de colectare prevăzute în O.U.G. nr. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice și cantitățile de deșeuri de EEE efectiv colectate.
- Începând cu data de 1 ianuarie 2017, obligația de a declara la Fondul pentru mediu contribuția datorată de operatorii economici care introduc pe piața naționala baterii și acumulatori portabili care fac obiectul domeniului de aplicare al HG nr. 1.132/2008 privind regimul bateriilor și acumulatorilor și al deșeurilor de baterii și acumulatori, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2017, contribuția se plătește anual pentru diferența dintre cantitățile de baterii și acumulatori portabili declarate ca fiind introduse pe piața națională de operatorii economici care introduc pe piața națională baterii și acumulatori portabili și cantitățile de baterii și acumulatori portabili constatate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind introduse pe piața națională.
Începând cu data de 1 ianuarie 2018, contribuția se plătește anual pentru diferența dintre cantitățile corespunzătoare obligațiilor anuale de colectare, prevăzute la art. 7 alin. (3) din H.G. nr. 1.132/2008 privind regimul bateriilor și acumulatorilor și al deșeurilor de baterii și acumulatori, cu modificările și completările ulterioare, și cantitățile de deșeuri de baterii și acumulatori portabili efectiv colectate.
- Începând cu 1 ianuarie 2019, obligația de a declara la Fondul pentru mediu contribuția datorată de:
– operatorii economici autorizați pentru preluarea obligațiilor anuale de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, pentru cantitățile de echipamente electrice și electronice pentru care au preluat responsabilitățile, în conformitate cu prevederile art. 25 alin. (6) lit. b) din OUG nr. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice;
– operatorii economici autorizați pentru preluarea obligațiilor anuale de colectare a deșeurilor de baterii și acumulatori portabili, pentru cantitățile de baterii și acumulatori portabili pentru care au preluat responsabilitățile, în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (7) lit. b) din HG nr. 1132/2008 privind regimul bateriilor și acumulatorilor și al deșeurilor de baterii și acumulatori, cu modificările și completările ulterioare.