Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Declarația 205 și veniturile din salarii

images (8)

Data publicării: 27 ianuarie 2017

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal prevede o serie întreagă de modificări la Codul fiscal.

Printre acestea se numără și eliminarea obligației angajatorilor de a depune anual declarația fiscală 205, dispoziție ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Generalități:

Potrivit documentului de mai sus, pentru anul 2016, angajatorii care folosesc deja declarația unica 112 nu vor mai trebui să depună la ANAF, până la finele lunii februarie 2017, și declarația 205 (cea care a luat locul fișelor fiscale).

Totuși, formularul 205 va trebui depus în continuare de alte categorii de contribuabili, inclusiv unele noi.

Concret, plătitorii de venituri din salarii (sau asimilate salariilor), adică, în esență, angajatorii, sunt scutiți, începând din 2017 (când se transmite formularul pentru anul 2016), de depunerea declarației 205 până în ultima zi a lunii februarie 2017.

Asta în condițiile în care angajatorii deja sunt obligați să depună declarația unică 112.

„Plătitorii de venituri cu regim de reținere la sursă a impozitelor au obligația să depună o declarație privind calcularea și reținerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, cu excepția plătitorilor de venituri din salarii și asimilate salariilor (…), care au obligația depunerii Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit”, este explicat acum în Codul fiscal, în urma modificărilor făcute de Executiv.

Depunerea declarației:

Conform Instructiunilor privind completarea formularului 205 “Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă, veniturile din jocuri de noroc și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit” (cod 14.13.01.13/l), aprobate prin Ordinul nr.3.695/2016, declarația 205 se completează și se depune de către platitorii de venituri care au obligația calculării, reținerii și virării impozitului pe veniturile cu regim de reținere la sursă a impozitului, potrivit titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru următoarele tipuri de venituri:

  • venituri din dividende;
  • venituri din dobânzi;
  • venituri din lichidarea unei persoane juridice;
  • venituri din premii;
  • venituri din jocuri de noroc cu impunere finală;
  • venituri din alte surse.

Declarația se depune și de organizatorii/plătitorii de venituri din jocuri de noroc sau intermediarii/ societățile de administrare a investițiilor/societățile de investiții autoadministrate, pentru următoarele tipuri de venituri pentru care nu au obligația calculării, reținerii și virării impozitului pe venit, potrivit titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare:

  • câștiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, definit potrivit legii;
  • venituri din jocuri de noroc la distanță si festivaluri de poker.

În cazul în care, în cursul anului, la nivelul aceluiași plătitor, au fost efectuate plăți privind mai multe tipuri de venituri, se completează un singur formular.

Pentru fiecare tip de venit plătit se generează, în același formular, câte un tabel, înscriindu-se datele corespunzătoare pe beneficiari de venit, aferente anului de raportare.

Termenul de depunere a declarației:

Conform dispozițiilor legale, declarația 205 se completează și se depune anual:

  • până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat;
  • ori de câte ori plătitorul de venit constată erori în declarația depusă anterior, acesta completează și depune o declarație rectificativă, în condițiile art. 105 și 170 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscală, cu modificările și completările ulterioare, situație în care se va înscrie “X” în căsuța prevăzută în acest scop.

Declarația rectificativă se întocmește pe tipuri de venit și va cuprinde numai pozițiile corectate, declarate eronat în declarația inițială, sau pozițiile care, în mod eronat, nu au fost cuprinse în declarația inițială.

În cazul în care, declarația se corectează prin eliminarea unei poziții declarate eronat în declarația inițială, în tabelul de la secțiunea IV “Date informative privind impozitul reținut la sursă, veniturile din jocuri de noroc și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit”, generat pe tipuri de venit, se vor înscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declarația inițială, iar la col. 7-10 se va înscrie cifra “0” (zero),

Organul fiscal central competent:

Declarația se depune la organul fiscal central la care plătitorii de venituri sunt înregistrați în evidența fiscală.

În cazul plătitorilor de venit nerezidenți care desfășoară activități pe teritoriul României prin unul sau mai multe sedii permanente, declarația se depune la organul fiscal central pe a cărui rază teritorială se află situat sediul permanent desemnat, potrivit legii.

Modul de completare și depunere:

Declarația se completează cu ajutorul programului de asistență care este pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, de unitățile fiscale sau poate fi descărcat de pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu respectarea structurii de date (fișier XML).

Plătitorii de venituri au obligația depunerii declarației la organul fiscal central competent, în format electronic (format PDF, cu fișier XML atașat), pe suport optic, care va fi însoțit de exemplarul în format hârtie, semnat, potrivit legii.

Formatul hârtie se listează prin funcțiile aplicației informatice de asistență la completarea declarației și cuprinde situația centralizatoare a datelor declarate, pe beneficiari de venit și pe tipuri de venituri, cuprinse în secțiunea IV “Date informative privind impozitul reținut la sursă, veniturile din jocuri de noroc și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit”, din formular.

Formatul hârtie se listează în două exemplare:

  • originalul se depune la organul fiscal central competent, în format hârtie, semnat, împreună cu formatul electronic al declarației, fișierul XML atașat,
  • copia se păstrează de către plătitorul de venituri.

Declarația poate fi depusă și prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii.

Nedepunerea declarației anuale 205 poate fi sancționată, conform Codului de procedură fiscală, cu amendă între 1.000 și 5.000 de lei, pentru persoanele juridice contribuabili mijlocii și mari, și cu amendă intre 500 și 1.000 de lei, pentru celelalte persoane juridice și persoanele fizice.

error: Content is protected !!
P.R. Control & Accounting
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.