Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Definitivarea impozitului pe profit pentru anul fiscal 2016

images (8)

Data publicării: 15 februarie 2017

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), pintr-un comunicat recent, reamintește contribuabililor regulile referitoare la definitivarea impozitului pe profit și cele legate de depunerea declarației 101.

Astfel, contribuabilii plătitori de impozit pe profit care efectuează declararea și plata impozitului pe profit trimestrial, pentru anul fiscal 2016, aplică următoarele reguli:

  • depun formularul 100 ” Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” pentru impozitul pe profit pentru trimestrele I– III până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii acestora; termenul de declarare este și termen de plată.
  • nu mai depun formularul 100 pentru impozitul pe profit pentru trimestrul IV al anului 2016.
  • definitivează impozitul pe profit aferent anului fiscal 2016 și depun formularul 101 ” Declarație privind impozitul pe profit ” pentru anul 2016 până la data de 25 martie 2017. Plata finală a impozitului pe profit pentru anul fiscal 2016 urmează să se facă până la termenul de depunere a declarației anuale privind impozitul pe profit.

Referitor la instituțiile de credit – persoane juridice române și sucursalele din România ale instituțiilor de credit – persoane juridice străine precum și contribuabilii plătitori de impozit pe profit care au optat pentru declararea și plata impozitului pe profit anual, cu plăți anticipate, efectuate trimestrial, pentru anul fiscal 2016, acestea aplică următoarele reguli:

Acestea depun formularul 100 ”Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” pentru impozitul pe profit reprezentând plată anticipată efectuată trimestrial :

  • pentru trimestrele I– III până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii acestora,
  • pentru trimestrul IV până la data de 25 decembrie (potrivit art. 155 alin.(2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, creanțele fiscale administrate de organul fiscal central pentru care, potrivit Codului fiscal sau altor legi care le reglementează, scadența și/sau termenul de declarare se împlinesc la 25 decembrie, sunt scadente și/sau se declară până la data de 21 decembrie. În situația în care data de 21 decembrie, este zi nelucratoare, creanțele fiscale sunt scadente și/sau se declară până în ultima zi lucrătoare anterioară datei de 21 decembrie).
  • depun formularul 101 ” Declarație privind impozitul pe profit ” și efectuează plata impozitului pe profit pentru anul 2016 până la data de 25 martie 2017.

Alte termene de depunere :

* persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care sunt obligate la plata impozitului pe venitul microîntreprinderilor începând cu 1 februarie 2017 depun declarația privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obținut în perioada 1-31 ianuarie 2017, până la data de 25 februarie 2017;

* persoanele juridice prevăzute la art. 15 din Codul fiscal, au obligația de a declara și plăti impozitul pe profit, anual, până la data de 25 februarie 2017.

Acestea depun declarația privind impozitul pe profit inclusiv în situația în care înregistrează numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit titlului II „Impozitul pe profit”.

Categoriile de contribuabili care aplică regulile speciale de impozitare prevăzute la art. 15 din Codul fiscal sunt următoarele :

  • cultele religioase;
  • unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior, particulare, acreditate, precum și cele autorizate;
  • asociațiile de proprietari constituite ca persoane juridice și asociațiile de locatari recunoscute ca asociații de proprietari;
  • Societatea Națională de Cruce Roșie din România;
  • organizațiile nonprofit, organizațiile sindicale, organizațiile patronale.

* contribuabilii care obțin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice și a cartofului, pomicultură și viticultura au obligația de a declara și de a plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie 2017;

* persoanele juridice care se dizolvă cu lichidare, potrivit legii, au obligația să depună declarația anuala de impozit pe profit D101 pentru perioada cuprinsă între prima zi a anului fiscal următor celui în care a fost deschisă procedura lichidării și data închiderii procedurii de lichidare și să plătească impozitul pe profit aferent până la data depunerii situațiilor financiare la organul fiscal competent.

* persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă fără lichidare au obligația să depună declarația anuală de impozit pe profit D101 și să plătească impozitul până la închiderea perioadei impozabile.(în acest caz perioada impozabilă este perioada din anul calendaristic pentru care contribuabilii au existat) ;

* contribuabilii care au optat, în conformitate cu legislația contabilă în vigoare, pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, au obligația să depună o declarație anuală de impozit pe profit D101 și să plătească impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv, până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la închiderea anului fiscal modificat cu următoarele excepții:

– persoanele juridice prevăzute la art. 15 din Codul fiscal

– contribuabilii care obțin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice și a cartofului, pomicultură și viticultură

….care au obligația să depună declarația D101 și să plătească impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv până la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat;

Depunerea declarației 101:

Formularul 101 „Declarație privind impozitul pe profit” este aprobat prin OPANAF nr. 3386/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor 101 “Declarație privind impozitul pe profit” și 120 “Decont privind accizele”, act normativ publicat în Monitorul Oficial nr.950 din data de 25 noiembrie 2016.

Formularul 101 se completează cu ajutorul programului de asistență și se depune la organul fiscal competent, în format PDF, cu fișier XML atasat, pe suport CD, însoțit de formatul hârtie, semnat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Conform prevderilor art. 75 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și art. 181 alin. (2) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă republicat, când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungește până în prima zi lucrătoare care urmează.

error: Content is protected !!
P.R. Control & Accounting
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.