Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Formularul 394 – depunerea începând cu luna iulie

expert-contabil-arad-768x512

Data publicării: 04 august 2016

Formularul 394 – Declarația informativă privind livrările/prestările li achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele înregistrate în scopuri de TVA, a fost modificată, recent, de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru a două oară în acest an. Astfel, deși aceasta ar fi trebuit să fie completată integral de la 1 august, acest lucru se va întampla abia din octombrie, conform prevederilor recent intrate în vigoare.

Astfel, Ordinul ANAF nr. 2264/2016 pentru modificarea Ordinului ANAF nr. 3769/2015 privind declararea livrărilor/prestărilor și achizițiilor efectuate pe teritoriul național de persoanele înregistrate în scopuri de TVA și pentru aprobarea modelului și conținutului declarației informative privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele înregistrate în scopuri de TVA a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 578 din 29 iulie și a intrat în vigoare la momentul publicării.

Conform documentului, formularul 394, document prin care se declară operațiunile de pe teritoriul național, trebuie să fie completat, în perioada cuprinsă între 1 iulie și 30 septembrie, doar pentru operațiunile cu persoane inregistrate în scopuri de TVA în Romania, urmând ca abia din octombrie să fie trecute toate operațiunile efectuate:

  • pentru perioada 1 iulie 2016 – 30 septembrie 2016, numai pentru operațiunile desfășurate cu persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România;
  • începând cu data de 1 octombrie 2016, declarația se va completa integral, pentru toate operațiunile efectuate pe teritoriul național”.

Potrivit actualelor reglementări (cele proaspat aprobate), declarația de TVA se depune la organul fiscal competent până în data de 30 inclusiv a lunii următoare încheierii perioadei de raportare, declarate pentru depunerea decontului (luna, trimestrul etc.), inclusiv dacă în această perioadă nu au fost realizate operațiuni de natura celor care fac obiectul declaraței.

Pe de altă parte, atunci când perioada de raportare este luna calendaristică, termenul de depunere a declarației pentru luna ianuarie este până la data de 28, respectiv 29 februarie.

Este important de precizat că, până acum, declarația se depunea la organul fiscal competent până în data de 25 inclusiv a lunii următoare încheierii perioadei de raportare.

Conform dipsozițiilor legale aflate în vigoare, declarația 394 trebuie să fie completată și depusă la Fisc de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile în România pentru care persoana obligată la plata taxei este furnizorul/prestatorul sau beneficiarul. Declarația se depune pentru orice operațiune taxabilă în România pentru care este emisă o factură, inclusiv pentru avansuri, precum și pentru operațiunile la care se aplică sistemul TVA la încasare.

Astfel, declarația 394 trebuie să conțină facturile care au fost emise în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă mențiunea “taxare inversa” sau “TVA la încasare”, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA.

De asemenea, potrivit actualelor reglementări, în declarație se înscriu, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile în România, următoarele informații:

  • baza impozabilă și TVA aferente facturilor emise prin autofacturare;
  • valoarea totală a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate și bonurile fiscale care îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate, indiferent dacă au/nu au înscris codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului;
  • valoarea totală a documentelor emise pentru livrări de bunuri/prestări de servicii pentru care nu există obligația emiterii unei facturi și nici a bonului fiscal.

În altă ordine de idei, mai au obligația să depună declarația 394 și  persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, care realizează achiziții de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrării/prestării este în România, inclusiv achiziții pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei.

În schimb, nu se înscriu în formularul 394 achizițiile intracomunitare de bunuri și servicii pentru care există obligativitatea înscrierii în declarația 390.

În acest caz, declarația trebuie să conțină facturile primite în perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA, inclusiv cele care au înscrisă mențiunea “taxare inversa” sau “TVA la încasare”, precum și borderourile de achiziții de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol în cazul achizițiilor efectuate de la persoane fizice și contracte încheiate cu persoane fizice.

De asemenea, în declarație se înscrie valoarea totală a facturilor simplificate și a bonurilor fiscale care îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate, dacă au înscris codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului.

Adițional clarificărilor referitoare la momentul din care devine obligatorie completarea integrală a formularului 394, în documentul fiscal au fost introduse, la momentul publicării în Monitor a Ordinului ANAF nr. 2264/2016, și alte elemente noi, acestea fiind solicitate de mediul privat.

Astfel, printre modificările suplimentare care au fost aplicate declarației de TVA se numară și introducerea unei cote de TVA de 19%, pe lângă cele deja exitente – 24%, 20%, 9% si 5% -, aceasta fiind utilă pentru corecții, regularizări din perioadele anterioare.

De asemenea, nu mai este obligatorie evidențierea în mod distinct a livrărilor/achizițiilor de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC și laptopuri dacă valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, înscrise într-o factură este mai mica de 22.500 de lei.

Altfel spus, din declarația 394 au mai fost eliminate și alte două cerințe, și anume aceea conform căreia trebuiau completate operațiunile cu regim special de către persoanele impozabile care aplicau sistemul de TVA la încasare, respectiv aceea potrivit căreia trebuia completat TVA-ul aferent livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii pentru care se aplică taxarea inversă. În acest ultim caz, a rămas valabilă cerința în cazul achizițiilor.

 

error: Content is protected !!
P.R. Control & Accounting
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.