Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Impozitul pe profit aferent anului 2016

taxe

Data publicării: 25 februarie 2017

Potrivit actualelor reglementări, societățile din România sunt obligate să declare și să achite impozitul pe profit aferent anului 2016 până la data de 27 martie 2017, prin intermediul formularului 101.

Într-o situatie atipică se regăsesc în această perioadă companiile ce trebuie să treacă din 1 februarie 2017 de la plata impozitului pe profit la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, în sensul că acestea trebuie să depună formularul 101 de doua ori, atât pentru luna ianuarie a acestui an, cât și pentru întregul an 2016.

În acest sens declarația menționată a fost actualizată recent, la fel cum s-a întamplat și cu varianta electronică a acesteia.

Astfel, codul fiscal stabilește data de 25 martie ca termen-limită pentru declararea și plata impozitului pe profit, în cota de 16%, pentru anul anterior. Cum anul acesta ziua de 25 martie pică în weekend, mai exact sambăta, termenul de raportare și plată a impozitului pe profit aferent anului 2016 se prelungește automat anul acesta până în prima zi lucrătoare, respectiv data de 27 martie.

Conform actualelor dispoziții, raportarea impozitului pe profit se face în prezent prin intermediul formularului 101 aprobat prin Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.386/2016 (publicat în Monitorul Oficial nr.950 din 25 noiembrie 2016).

Ca regulă, documentul se depune la organul fiscal în a cărui evidență fiscală contribuabilul este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe și contribuții.

Potrivit normelor în vigoare, formularul se completează cu ajutorul programului de asistență pus la dispoziție de ANAF și se depune în format PDF, cu fișier XML atașat, pe suport CD, însoțit de formatul hârtie, semnat și ștampilat conform legii, sau se transmite prin e-mail.

În cazul în care declarația depusă trebuie să fie corectată, declarația rectificativă se întocmește pe același model de formular, înscriind “X” în spațiul special prevăzut în acest scop.

Important! Nedepunerea la timp a formularului 101 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari și cu amendă de la 500 la 1.000 de lei, pentru celelalte persoane juridice.

Potrivit Codului fiscal, la plata impozitului pe profit sunt obligate următoarele persoane:

  • persoane juridice (firme) din România, cu cateva excepții (Trezoreria Statului, instituțiile publice, Banca Naționala a României etc);
  • persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente în România;
  • persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România (spre exemplu, o companie înființată în Ungaria devine subiect al impozitului pe profit în România în situația în care aceasta este administrată efectiv din România) ;
  • persoane juridice străine care realizează venituri din transferul proprietăților imobiliare situate în România;
  • persoanele juridice cu sediul social în România, înființate potrivit legislației europene.

Regulile ce guvernează impozitul pe profit au fost modificate semnificativ de la 1 ianuarie 2017, atunci când au intrat în vigoare multe dintre prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 84/2016.

Astfel, în condițiile în care contribuabilii solicită fie revenirea la anul calendaristic, fie modificarea perioadei anului fiscal modificat, măsurile aplicabile de la 1 ianuarie 2017 stabilesc următoarele:

  • dacă anul fiscal modificat redevine an fiscal calendaristic, ultimul an fiscal modificat include și perioada cuprinsă între ziua ulterioară ultimei zile a anului fiscal modificat și 31 decembrie a anului calendaristic respectiv;
  • dacă se modifică perioada anului fiscal modificat, primul an nou fiscal modificat include și perioada cuprinsă între ziua ulterioară ultimei zile a anului fiscal modificat și ziua anterioară primei zile a noului an fiscal modificat.

În plus, noile dispoziții cuprind și precizări legate de termenele privind comunicarea către organele fiscale competente a modificării perioadei anului fiscal.

Astfel, contribuabilii comunică organelor fiscale competente modificarea perioadei anului fiscal, după cum urmează:

  • până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la data la care s-ar fi închis anul fiscal modificat, pentru contribuabilii care își vor modifica anul fiscal potrivit primei variante de mai sus;
  • în termen de 15 zile de la data începerii noului an fiscal modificat, în cazul celor care își vor modifica anul fiscal potrivit celei de-a doua ipostaze prezentate anterior.

Totodată, prin OUG 84/2016 a fost extinsă aplicarea facilității de scutire de impozit a profitului reinvestit și asupra dreptului de utilizare a programelor informatice, concomitent cu aplicarea nelimitată în timp a acestei facilități fiscale.

Mai mult decât atât, lista cheltuielilor deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal a fost completată, de la 1 ianuarie 2017, cu cheltuielile efectuate pentru organizarea și desfășurarea învațământului profesional și tehnic, potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale.

 Este util de subliniat faptul că, potrivit Codului fiscal, cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice sunt deductibile (inclusiv orice cheltuieli cu salariile sau asimilate salariilor), cu excepția celor care sunt deductibile limitat sau nedeductibile, enumerate în mod expres de actul normativ.

Depunerea formularului 101 în condițiile trecerii de la impozit pe profit la impozit „micro”:

 Regulile pentru impozitarea microîntreprinderilor au fost serios modificate în ultima vreme, inclusiv la început de 2017, când prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2017 s-a stabilit că plafonul până la care o persoană juridică se poate înscrie ca microîntreprindere să crească de la valoarea de 100.000 la cea de 500.000 de euro.

Astfel, ca urmare a modificării plafonului de venituri, începând cu 1 februarie 2017 intră în categoria microîntreprinderilor și firmele plătitoare de impozit pe profit la data de 31 ianuarie 2017 și care la final de 2016 au realizat venituri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro, echivalentul în lei.

Altfel spus, aceste firme au rămas plătitoare de impozit pe profit în luna ianuarie și trec la impozitul “micro” din februarie, sunt nevoite să depună formularul 101 până la 27 februarie 2017, formular în care vor declara profitul impozabil obținut în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 ianuarie 2017, în condițiile în care aceeași declarație trebuie depusă, pentru anul 2016, până la 27 martie 2017.

Situația atipică în care se regăsesc firmele de mai sus are totuși și o rezolvare legala. Pe scurt, o primă soluție de gestionare a problemei este depunerea simultană, la data de 27 februarie 2017, a declarației de impozit pe profit pentru anul 2016 și a declarației de impozit pe profit pentru luna ianuarie 2017.

O a doua soluție o reprezintă respectarea celor două termene actuale de raportare: 27 februarie 2017 pentru depunerea formularului 101 pentru prima lună din 2017 și 27 martie 2017 pentru depunerea declarației 101 pe 2016. Totuși, dacă se constată o pierdere fiscală pe 2016, firmele trebuie să depună o declarație prin care să rectifice documentul pentru ianuarie 2017.

Important! Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar. Astfel, pentru anul trecut, noul plafon se determină folosind cursul comunicat de Banca Națională a României la 31 decembrie 2016, respectiv un euro = 4,5411 lei.

 

 

error: Content is protected !!
P.R. Control & Accounting
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.