Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Indemnizație administrator străin

Care sunt taxele aplicabile unei indemnizații de administrator (persoană fizică nerezidentă) care este în același timp și acționar (indemnizație stabilită prin contract mandate AGA)?  Sunt aceste cheltuieli deductibile la calcul impozit profit? Ce declarații trebuie depuse?

Conform art. 223 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, veniturile primite de persoane fizice nerezidente care acționează în calitatea lor de administrator, fondator sau membru al consiliului de administrație al unei persoane juridice române sunt impozitate conform Titlului IV „Impozitul pe venit” din Codul fiscal, adică în aceleași condiții cu veniturile asemănătoare primite de administratorii rezidenți români.

Prin urmare, indemnizația administratorului reprezintă venit asimilat salariilor și este supusă impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii conform art. 76 alin. (2) lit. o) din Codul fiscal, respectiv art. 139 alin. (1) lit. d) și art. 140 (pentru CAS), art. 157 alin. (1) lit. e) și art. 158 alin. (2) (pentru CASS) și art. 195 alin. (1) lit. d (pentru CCI) din Codul fiscal.

Este important de precizat faptul ca veniturile astfel impozitate/supuse contribuțiilor sociale obligatorii se declară prin intermediul formularului D112, ca și veniturile obținute de un administrator rezident român.

Având în vedere cele menționate anterior, persoana fizică nerezidentă trebuie să se înregistreze fiscal pentru a primi codul de identificare fiscală, mai exact numărul de identificare fiscală conform art. 82 alin. (1) lit. e) din Codul de procedură fiscală, prin depunerea formularului “Declarație de înregistrare fiscală/declarație de mențiuni pentru persoanele fizice care nu dețin cod numeric personal” (030) prevazut de OPANAF 3698/2015 în termen de 30 de zile de la data obținerii primului venit conform art. 82 alin. 6 lit. b din Codul de procedură fiscală.

Subliniem faptul că declarația de înregistrare fiscală se poate depune direct de către societate, în conformitate cu art. 82 alin. 3 din Codul de procedură fiscală care prevede că pentru persoanele fizice care nu dețin codul de identificare fiscală si care realizează numai venituri supuse regulilor de impunere la sursă, iar impozitul reținut este final, atribuirea codului de identificare fiscală se poate face de organul fiscal, la solicitarea plătitorului de venit.

 Presupunând faptul că administratorul străin deține documentul portabil A1 sau alt document care atestă că este asigurat în alte sisteme de securitate sociala potrivit legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, atunci acesta nu mai datoreaza contribuțiile sociale, ci numai impozitul pe venit.

Din punct de vedere al impozitului pe profit sunt aplicabile prevederile art. 25 alin. 2 din Codul fiscal și pct. 14 din normele metodologice de aplicare conform carora cheltuielile cu salariile și cele asimilate salariilor (indemnizatia administratorului) sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice.

Data publicării: 19 iunie 2016

error: Content is protected !!
P.R. Control & Accounting
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.