Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Majorare capital social pentru păstrarea regimului de impozit pe profit

images (8)

Data publicării: 14 martie 2017

Conform legislației în vigoare, firmele care vor să rămână plătitoare de impozit pe profit începând cu data de 1 februarie 2017 pot face acest lucru majorând capitalul social la plafonul minim de 45.000 de lei.

Astfel, după cum se arată intr-un proiect pentru modificarea normelor Codului fiscal, majorarea capitalului social se va putea face chiar și în cursul lunii martie 2017.

Context:

Regulile de încadrare a firmelor la categoria microîntreprinderilor, ce sunt incluse în Codul fiscal, au fost modificate în ianuarie 2017, prin majorarea plafonului de venituri în funcție de care o companie trebuie să plătească impozitul „micro” sau impozitul pe profit.

Mai exact, firmele cu afaceri între 100.001 și 500.000 de euro în anul 2016, plătitoare de impozit pe profit în ianuarie 2017, sunt obligate să treacă din februarie 2017 la impozitul „micro”.

Codul fiscal oferă posibilitatea firmelor plătitoare de impozit pe profit să rămână și din februarie 2017 încadrate la acest regim, însă numai dacă au sau își majorează capitalul social la plafonul minim de 45.000 de lei. În aceste condiții, un proiect de hotărâre de Guvern inițiat recent pentru modificarea normelor Codului fiscal dispune ca majorarea capitalului social pentru rămânerea la impozit pe profit va mai putea fi făcută și în cursul lunii martie 2017.

Continutul integral al proiectului:

http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/ProiectHGnormemetodCodfiscal_03032017.pdf

Este util de subliniat faptul că majorarea capitalului social este o practică uzuală a societăților comerciale, înregistrată destul de des la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

De altfel, majorarea capitalului social la cel puțin 45.000 de lei reprezintă plafonul minim de la care o firmă poate opta pentru plata impozitului pe profit, în detrimentul celui pe veniturile microîntreprinderilor, ca urmare a majorării plafonului de venituri pe anul fiscal anterior de la 100.000 la 500.000 de euro.

Practic, majorarea capitalului social până la valoarea amintită reprezintă portița oferită de legislație firmelor care vor să rămână la impozit pe profit și începând din februarie.

Regimul fiscal aplicabil microîntreprinderilor a cunoscut modificări semnificative la început de 2017, iar una dintre cele mai importante prevederi stabilește majorarea plafonului până la care o persoană juridică se poate înscrie ca microîntreprindere, de la 100.000 la 500.000 de euro.

Astfel, societățile comerciale cu capital privat care au realizat venituri de până la 500.000 de euro în 2016 sunt obligate să își modifice sistemul de impunere, devenind plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, din luna februarie.

Există o excepție însă, regăsită în sistemul fiscal chiar de la 1 ianuarie 2017.

Concret, plafonul capitalului social la înființare, în funcție de care se poate alege între aplicarea impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor a scăzut de la 25.000 de euro (aproximativ 112.000 de lei) la 45.000 de lei (aproximativ 10.000 de euro).

Mai mult decât atât, opțiunea firmelor de a deveni plătitoare de impozit pe profit este valabilă și în cazul entităților care își completează pe parcurs capitalul social, până cel puțin la noul nivel fixat, adică 45.000 de lei.

Exemplu:

Pentru o mai bună înțelegere a contextului creat, să luăm exemplul unei firme plătitoare de impozit pe profit, care la finalul lui 2016 a înregistrat venituri de peste 100.000 de euro, dar până în 500.000 de euro, și care, totodată, avea în ianuarie 2017 un capital social de minimum 45.000 de lei.

Astfel, pentru a rămâne la impozit pe profit si din februarie 2017 începând, reprezentanții firmei trebuie să depună mai întâi formularul 010 „Declarație de înregistrare fiscala/de mențiuni”, în care vor face referire ca veniturile realizate anul trecut au fost cuprinse între 100.000 și 500.000 de euro.

Apoi (ulterior depunerii formularui 010), societatea își poate exercita opțiunea de a trece din nou la impozit pe profit începând cu trimestrul I din 2017, deoarece are capitalul social de cel putin 45.000 de lei, depunând din nou declarația 010.

Formularul menționat va trebui însoțit, cel mai probabil, de o balanță contabilă și înregistrarea de mențiuni de la registrul comerțului.

Nefiind încă foarte clară procedura, aceste aspecte ar trebui clarificate prin normele de aplicare, ce nu sunt publice la acest moment.

Așadar, pentru a rămâne la impozitul pe profit, firmele aflate în situația de mai sus ar fi trebuit să depună de doua ori formularul 010 până pe 27 februarie 2017.

Mai întâi pentru trecerea de la impozit pe profit la impozit „micro”, iar apoi în sens invers, adică pentru revenirea de la impozit „micro” la impozit pe profit.

Firmele care au ales majorarea capitalului social, până la plafonul menționat, pe parcursul lunii în curs vor putea opta și ele pentru aplicarea în continuare a impozitului pe profit.

Aceste societăți vor depune declarația de mentiuni 010 și vor redeveni plătitoare de impozit pe profit începând cu trimestrul în care această condiție este îndeplinită. Opțiunea este definitivă, cu condiția menținerii valorii capitalului social pentru întreaga perioadă de existență a persoanei juridice respective.

Este important de precizat faptul că, în condițiile în care condiția capitalului social de minimum 45.000 de lei nu mai este îndeplinită, firma în cauză va aplica impozitul “micro” începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea amintită.

Majorarea capitalului social:

Procedura de majorare a capitalului social este prevăzuta în Legea societăților comerciale nr. 31/1990, act normativ care prevede că, atât în cazul societăților pe acțiuni (SA), cât și în cazul societăților cu răspundere limitată (SRL), capitalul social se poate majora prin emisiunea de acțiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a acțiunilor existente în schimbul unor noi aporturi în numerar și/sau în natură.

Acțiunile noi sunt liberate prin încorporarea rezervelor, cu excepția rezervelor legale, precum și a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creanțe lichide și exigibile asupra societății cu acțiuni ale acesteia.

În ceea ce privește mărirea capitalului social prin majorarea valorii nominale a acțiunilor, conform Legii societăților, aceasta „poate fi hotărâtă numai cu votul tuturor acționarilor, în afară de cazul când este realizată prin încorporarea rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune”.

Procedura în cazul societăților pe acțiuni este mai stufoasă, iar legea în vigoare stipulează ca, în acest caz, majorarea capitalului social poate fi făcută cu respectarea dispozițiilor prevăzute pentru constituirea societății.

Daca majorarea capitalului social se face prin aporturi în natură, adunarea generala care a hotărât aceasta va propune judecatorului-delegat numirea unuia sau mai multor experți pentru evaluarea acestor aporturi, în condițiile art. 38 și 39 din Legea societăților.

error: Content is protected !!
P.R. Control & Accounting
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.