Data publicării: 20 august 2016
Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care utilizează trimestrul ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară de bunuri au obligația să solicite schimbarea perioadei de la trimestrul la luna calendaristică.
Important! Achizițiile intracomunitare de servicii NU determină obligația de schimbare a perioadei fiscale.
Astfel, persoanele impozabile trebuie să depună o declarație de mențiuni – Formular 092 – la organul fiscal competent, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziției intracomunitare care generează această obligație.
În cazul persoanei impozabile care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară de bunuri taxabilă în România, perioada fiscală devine luna calendaristică începând cu:
- prima lună a unui trimestru calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine în această primă lună a respectivului trimestru;
- a treia lună a trimestrului calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine în a doua lună a respectivului trimestru. Primele două luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioadă fiscală distinctă, pentru care persoana impozabilă va avea obligația depunerii unui decont de TVA;
- prima lună a trimestrului calendaristic următor, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine în a treia lună a unui trimestru calendaristic.
Potrivit Codului Fiscal, faptul generator în cazul unei livrări intracomunitare de bunuri și faptul generator în cazul unei achiziții intracomunitare de bunuri intervin în același moment, respectiv în momentul livrării de bunuri.
În situația unei achiziții intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei pe valoare adaugată intervine la data emiterii facturii.
În condițile în care furnizorul optează pentru emiterea facturii anterior livrării de bunuri pentru livrarea intracomunitară de bunuri scutită de TVA în statul membru din care se efectuează, exigibilitatea taxei pe valoare adaugată aferente achiziței intracomunitare la beneficiar intervine la data emiterii facturii.
Și în cazul încasării de avansuri exigibilitatea TVA intervine la data facturii.
În condițiile în care până în a 15-a zi a lunii următoare celei în care a avut loc livrarea, beneficiarul nu a primit o factură de la furnizor, acesta are obligația să emită o autofactură. În acest caz exigibilitatea TVA intervine la data emiterii autofacturii ori în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisă nicio factură/autofactură până la data respectivă.
Cu titlu de exemplu: dacă bunurile sunt recepționate în data de 22 iulie 2016, iar furnizorul intracomunitar emite factura pe data de 4 august 2016, faptul generator intervine în data de 22 iulie 2016, iar exigibilitatea TVA intervine la data de 04 august 2016.
Achiziția intracomunitară se evidențiază în declarația recapitulativă și în decontul de TVA aferente lunii august 2016. Aceste date se vor completa corespunzator în secțiunea III din Formularul 092. Persoana impozabilă care efectuează achiziția intracomunitară trebuie să depună declarația de mențiuni la organul fiscal competent, în termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii august, în care a intervenit exigibilitatea achiziției intracomunitare care generează această obligație, respectiv până pe data de 7 septembrie 2016, inclusiv.
Perioada fiscală devine luna calendaristică începând cu luna septembrie 2016. Lunile iulie și august 2016 vor constitui o perioadă fiscală distinctă, pentru care persoana impozabilă va avea obligația depunerii unui decont de TVA.