Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Noul formular 088

6

Data publicării: 25 iulie 2016

Noul formular 088 a fost adoptat prin intermediul Ordinului Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2048/2016 publicat în Monitorul Oficial nr. 533 din 15/07/2016 și se va utiliza începând cu data de 1 august 2016.

Potrivit actului normativ, în cazul persoanelor impozabile, societăți înființate în baza Legii nr. 31/1990, care sunt înregistrate în scopuri de TVA, noul formular 088 se va depune, la solicitarea organelor fiscale competente, în situația în care prezintă risc fiscal, în urma selecției efectuate în mod automat, prin intermediul aplicației informatice dezvoltate la nivel central, în baza criteriilor stabilite de organul fiscal central desemnat în acest scop.

Este important de precizat faptul că formularul a fost simplificat prin diminuarea numărului de întrebări, de la 20 la 12, și reducerea numărului de documente ce trebuiesc anexate.

Conform dispozițiilor recent publicate, în noul formular 088 se vor raporta:

1. Informații privind locul de desfășurare a activității economice:

  • la sediul social/profesional sau la sedii secundare (puncte de lucru), cu prezentarea de informații privind activitatea principală desfașurată, modul de deținere a spațiului, date de identificare ale proprietarului spațiului, adresa sediu/domiciliu, valoarea totala și perioada de valabilitate a contractului;
  • în afara sediului social/profesional și a sediilor secundare (puncte de lucru), caz în care se vor declara adresa completă unde se desfășoara activități proprii de birou și activitatea desfășurată în afara sediului social/profesional și a sediilor secundare (puncte de lucru);
  • prezentarea activității economice desfășurate sau pe care persoana impozabilă intenționează să o desfașoare, indicând, dupa caz, principalii clienți/furnizori;
  • informații privind intenția de a efectua investiții în legătură cu domeniul principal de activitate (adresa , durata de realizare, valoare estimată, număr/data autorizație de construire).

2. Informații privind deținerile asociațiilor și/sau administratorilor, respectiv:

  • dacă au deținut/dețin calitatea de asociat și/sau administrator în cadrul altor persoane impozabile – societăți înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990, inclusiv persoana impozabilă pentru care se depune declarația:

– la care a fost declanșată procedura insolvenței;

– în inactivitate temporară, la data depunerii declarației, înscrisă la registrul comerțului.

  • au fost/sunt titulari ai unor persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, respectiv membri ai unor întreprinderi familiale:

– la care a fost declanșata procedura insolvenței;

– în inactivitate temporară, la data depunerii declarației, înscrisă la registrul comerțului.

3. Tipul de viză deținută – pentru cetățenii non-UE care dețin calitatea de administrator.

4. Precizări privind conturile bancare în numele persoanei impozabile, active la data depunerii declarației, deschise în țară/străinătate precum și beneficiarii reali ai operațiunilor desfășurate prin intermediul conturilor bancare deschise în țară/străinătate în numele persoanei impozabile.

5. Informații privind modul de organizare și conducere a contabilității și datele de identificare ale persoanelor care asigură organizarea și conducerea contabilității.

6. Datele de identificare ale persoanelor care depun declarații fiscale la registratura organului fiscal și/sau care dețin certificat digital valabil pentru depunerea la distanță a declarațiilor fiscale pentru persoana impozabilă.

7. Numărul contractelor individuale de muncă. În cazul în care persoana impozabila nu are încheiate contracte individuale de muncă se va preciza motivul pentru care activitatea desfășurată nu presupune încheierea unor astfel de contracte de muncă.

8. Informații privind veniturile brute realizate de asociați și administratori, persoane fizice.

9. Studiile/profesiile/ocupațiile avute de administratori, persoane fizice,în ultimele 12 luni anterioare celei în care se depune declarația.

10. Informații privind deținerile de active în vederea desfășurării obiectului preponderent de activitate.

11. Precizări privind intenția de a efectua, în următoarele 12 luni:

  • a) operațiuni intracomunitare;
  • b) achiziții de bunuri/servicii din afara UE și/sau livrări de bunuri/prestări de servicii în afara UE (import/export).

12. Informații privind creditările efectuate de către asociați și/sau administratori la persoane impozabile la care aceștia au deținut, în ultimii 5 ani anteriori depunerii declarației, calitatea de asociat și/sau administrator.

Potrivit unui comunicat al Agentiei Naționale de Administrare Fiscală, informațiile rezultate din noul formular 088 vor fi analizate doar agregat, în ansamblul lor, printr-un algoritm informatic automatizat, iar evaluarea izolată a unui singur criteriu, precum nivelul studiilor, este irelevantă pentru atribuirea codului de TVA.

Referitor la documentele ce trebuie depuse odată cu noul formular 088, în diferite situații, acestea vor fi mai puține. Mai exact, declaranții vor trebui să anexeze doar următoarele categorii de documente:

  • care justifica tipul activității specifice desfășurate în afara sediului social/profesional și a sediilor secundare (autorizații, avize, licențe etc.);
  • care atestă tipul de viza și scopul șederii în România (pașaport, permis de ședere etc.);
  • copia contractului de prestări servicii încheiat între prestatorul de servicii în domeniul contabilității și persoana impozabilă;
  • copia contractului de prestari servicii încheiat între prestator și persoana impozabilă care are ca obiect punerea la dispoziție de personal calificat;
  • împuternicirea

Regulile aplicabile în momentul de față stabilesc o serie întreagă de acte ce trebuie anexate formularului 088, după cum urmează:

  • copia documentului care atestă deținerea cu titlu legal a spațiului cu destinație de sediu social;
  • copia documentului care atestă deținerea cu titlu legal a spațiului cu destinație de domiciliu fiscal;
  • copia documentului care atestă deținerea cu titlu legal a spațiului (spațiilor) cu destinație de sedii secundare declarate;
  • documente care să justifice tipul activității specifice desfășurate în afara sediului social/profesional și a sediilor secundare;
  • documente care să justifice tipul activității specifice desfășurate atât la sediul social și/sau sedii secundare, cât și în afara sediului social/profesional și a sediilor secundare;
  • documente care să ateste tipul de viză și scopul șederii în România;
  • copie/copii a/ale extrasului/extraselor de cont sau a documentului/documentelor bancar(e) care atestă existența contului/conturilor bancar(e) activ(e) deschis(e) pe numele persoanei impozabile;
  • copia contractului de prestări servicii încheiat între prestatorul de servicii în domeniul contabilității și persoana impozabilă;
  • copia contractului de muncă înregistrat în REVISAL și copia diplomei de studii economice superioare;
  • copii pentru unul-trei contracte înregistrate în REVISAL pentru persoanele care dețin poziții relevante în cadrul persoanei impozabile;
  • copii ale contractelor de prestări servicii care au ca obiect punerea la dispoziție de personal calificat, încheiate între prestatorul de servicii și persoana impozabilă;
  • copii ale documentelor care să ateste natura și cuantumul veniturilor brute realizate;
  • pentru persoana juridică nerezidentă, copii ale documentelor din care să rezulte cifra de afaceri declarată;
  • copie dupa documentele care atestă nivelul studiilor dobândite și declarate;
  • împuternicirea.

Este important de precizat faptul că, pe portalul oficial al Consiliului Național al întreprinderilor Private Mici ș Mijlocii din Romania, a fost recent publicată “Poziția CNIPMMR privind modificarea formularului (088) adusă prin Ordinul nr. 2048/2016 al președintelui ANAF”.

CNIPMMR a explicat astfel că, deși a fost simplificat, noul formular 088 continuă să reprezinte o sarcină suplimentară pentru mediul de afaceri, cu mențiunea că se creează și un factor de presiune prin faptul că există o cerință care permite funcționarilor să solicite “persoanei impozabile prezentarea unor documente suplimentare față de cele solicitate prin prezenta declarație, documente care trebuie să îndeplineasca condițiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila (..) în cazul în care documentele sunt emise de autorități străine.”

În prima parte a raportului comunicat de Consiliul IMM-urilor din Romania se regăsesc, pe larg, modificările Formularului (088) din OANAF 2048/2016.

În a doua parte a comunicatului se poate regăsi “poziția CNIPMMR privind modificarea Formularului 088 adusă prin Ordinul nr. 2048/2016 al Președintelui ANAF”.

CNIPMMR a propus în mod constant ca formularul 088 – “Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA” în format fizic, să fie înlocuit cu o „Declarație pe propria răspundere privind intenția contribuabilului de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA”, care să se completeze electronic și să se depună online, deoarece societățile care depășesc plafonul de scutire a plății T.V.A. de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept plătitoare de TVA, parcurgerea unei proceduri de evaluare a intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA nefiind justificată.

Președintele CNIPMMR, a precizat că noul formular 088, deși este simplificat prin eliminarea solicitării unor informații care sunt deținute de autoritățile publice centrale, rămâne în continuare o sarcină birocratică suplimentară, în special pentru IMM-uri. Prin introducerea unei noi obligații administrative de raportare se încalcă principiul numărului constant, prevăzut de Legea nr. 346/2004, modificată prin Legea nr. 62/2014, care stabilește că introducerea unor noi sarcini administrative – obligații de raportare/conformare – pentru întreprinderi mici și mijlocii trebuie să aibă loc simultan cu eliminarea unor sarcini deja existente.

Mai mult decât atât, acesta subliniază că denumirea folosită de “Declarație pe propria răspundere privind evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA” este improprie, declarația pe propria răspundere nu trebuie însoțită de documente, care sunt verificate și analizate, în fapt această “declarație pe propria răspundere” fiind o adevarată cerere de înregistrare în scop de TVA, care urmează să fie analizată și aprobată pe baza documentelor care o susțin.

error: Content is protected !!
P.R. Control & Accounting
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.