Data publicării: 14 aprilie 2017
Potrivit actualelor dispoziții, cetățenii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare pot să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru cinci ani, daca au perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem autohton.
Astfel, persoanele interesate pot să încheie contracte cu casele teritoriale de pensii până în aprilie 2017, însă termenul-limită ar putea fi prelungit de Guvern, prin ordonanță de urgență, până la sfârșitul anului 2017.
Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 842 din 24 octombrie 2016 și a intrat în vigoare pe 27 octombrie 2017.
Concret, prevederile oferă cetățenilor posibilitatea legală de a-și achita contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au avut calitatea de asigurat în sistemul public (sau în alte sisteme autohtone) de pensii.
În prezent, plățile retroactive se pot face până pe 27 aprilie 2017, însă Executivul ar putea prelungi acest termen până la sfârșitul anului, prevede un proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Muncii în dezbatere publică.
Potrivit facilității oferite de Legea nr.186, persoanele interesate pot să plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială. Asta înseamnă că perioadele pentru care se face plata retroactivă sunt luate în considerare, la calcularea pensiei, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.
Practic, potrivit Legii nr.186/2016, perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi și ultimii 5 ani anteriori acestei date. Mai exact, plățile retroactive pot fi făcute pentru perioade ce încep din octombrie 2011, în funcție de data încheierii contractului de asigurare.
Este important de precizat faptul că plata se face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condițiilor referitoare la vârsta standard de pensionare, în limita celor cinci ani.
Vârsta standard de pensionare este, potrivit Legii nr. 263/2010, vârsta stabilită de lege la care bărbații și femeile pot obține pensia pentru limită de vârstă. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei (la femei, atingerea vârstei se face prin creșteri eșalonate până în ianuarie 2030).
Este util de reamintit faptul că plata retroactivă a contribuției la pensii poate fi făcută fie într-o singură tranșă, fie în mai multe tranșe lunare. Mai exact, achitarea eșalonată trebuie făcută în cele șase luni de la intrarea în vigoare a inițiativei legislative, adică în perioada 27 octombrie 2016 – 27 aprilie 2017.
În caz că termenul-limită pentru încheierea contractelor de asigurare se va prelungi, termenul de plată va fi 31 decembrie 2017.
Plata se poate face, în numerar, prin mandat poștal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de legislație, la casieria casei de pensii de la domiciliul persoanei interesate.
Introducerea temporară a posibilității de a plăti retroactiv contribuția la pensii a fost motivată, conform expunerii de motive ce a însoțit Legea nr. 186/2016 în forma de proiect, de solicitările cetățenilor români din țară și din străinătate.
Proiectul de ordonanță de urgență, ce prevede prelungirea cu opt luni a perioadei în care se pot face plăți retroactive pentru pensii, nu se aplica momentan.
Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.