Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Poprirea pe salariu – analiza contabilă și fiscală

expert-contabil-arad-768x512

Data publicării: 23 septembrie 2016

Poprirea pe salariu reprezintă o modalitate de executare silită ce constă în indisponibilizarea sumelor de bani datorate debitorului de către un terț.

Reținerile din salariu de forma popririlor sunt reglementate atât de Codul Muncii, cât și de Codul de Procedură Civilă.

Codul Muncii prin art. 169 instituie faptul că nicio reținere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor și condițiilor prevăzute de lege.

Reținerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă și exigibilă și a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă. Reținerile din salariu cumulate nu pot depăși în fiecare lună jumătate din salariul net.

În situația pluralității de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:

     a) obligațiile de întreținere, conform Codului familiei;

     b) contribuțiile și impozitele datorate către stat;

     c) daunele cauzate proprietății publice prin fapte ilicite;

     d) acoperirea altor datorii.

Din punct de vedere al Codului de Procedură Civilă, salariile și alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum și alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia pot fi urmărite:

  1. până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
  2. până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

În cazul în care sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași sume, urmărirea nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanțelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum.

Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensația acordată salariaților în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziții legale, precum și sumele cuvenite șomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligație de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel. Urmărirea acestor drepturi se face în limita a jumătate din cuantumul acestora.

Alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.

Articolul 782 din Codul de procedură Civilă menționează că poprirea se înființează la cererea creditorului de către un executor judecătoresc al cărui birou se află în circumscripția curții de apel unde își are domiciliul sau sediul debitorul ori terțul poprit. În cazul popririi pe conturile unei persoane fizice sau juridice, competența aparține executorului judecătoresc al cărui birou se află în circumscripția curții de apel de la domiciliul sau sediul debitorului ori, după caz, de la sediul principal sau, după caz, de la sediile secundare ale instituției de credit unde debitorul și-a deschis contul.

În condițiile în care debitorul are mai multe conturi deschise, competența pentru înființarea popririi asupra tuturor conturilor aparține executorului judecătoresc de la oricare dintre locurile unde acestea au fost deschise.

În termen de 5 zile de la data comunicării popririi și în cazul sumelor de bani datorate în viitor, de la scadența acestora, terțul poprit va avea următoarele obligații:

  • să consemneze suma de bani, dacă creanța poprită este exigibilă și să trimită dovada executorului judecătoresc
  • să plătească direct creditorului suma reținută și cuvenită acestuia, în cazul sumelor datorate cu titlu de obligație de întreținere sau de alocație pentru copii, precum și în cazul sumelor datorate cu titlu de despăgubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vătămarea integrității corporale sau a sănătății sau va vira suma respectivă în contul de consemnări comunicat de către executorul judecătoresc prin adresa de înființare a popririi.

Monografie contabilă pentru înregistrarea popririi pe salariu:

 Înregistrarea drepturilor salariale cuvenite

 641 “ Cheltuieli cu salariile personalului” =  421 “Personal-salarii datorate”

 Înregistrarea impozitului și a contribuțiilor sociale obligatorii

 421 “Personal-salarii datorate” = %

                   4312 “Contribuția personalului la asigurările sociale”

                   4314 “Contribuția angajaților pentru asigurările sociale de sănătate”

                   4372 “Contribuția personalului la fondul de somaj”

 Înregistrarea reținerii din salariu:

 421 “Personal-salarii datorate”= 427 “Rețineri din salarii datorate terților”

 Virarea sumei reținute către terți:

 427 “Rețineri din salarii datorate terților” = 5121 “ Conturi la banci în lei”

Precizare utilă:

Este important de menționat faptul că, la ora actuală, există în dezbatere publică o Propunere legislativă privind unele măsuri de efectuare a reținerilor din veniturile obținute de persoanele fizice din contracte privind raporturi de muncă, în baza unor titluri executorii.

Această propunere a fost respinsă de Senat în 2014, însă acum este pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților și este propusă pentru adoptare, ceea ce înseamnă că documentul ar putea primi în orice moment votul decisiv.

Potrivit documentului propus, veniturile salariale ale persoanelor fizice vor putea fi supuse executării silite doar prin rețineri directe efectuate de angajatori, fără a se ajunge din start la poprirea conturilor bancare. Veniturile persoanelor fizice, obținute din contracte privind raporturi de muncă, pot fi executate silit prin reținere la sursă în mod direct de către plătitorii acestor drepturi sau prin birourile executorilor, numai în baza unor titluri executorii sau titluri executorii notariale, în condițiile legii.

error: Content is protected !!
P.R. Control & Accounting
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.