Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Prestări de servicii electronice – vânzări de softuri și licențe

2

Data publicării: 03 octombrie 2016

În sensul art. 271 din Codul Fiscal, sunt considerate prestări de servicii electronice furnizarea de programe informatice software standard prin Internet sau prin orice altă rețea electronică și care este în principal automatizată, necesitând intervenție umană minimă, fiind un serviciu furnizat pe cale electronică, conform art.266 alin.(1) pct.28 din Codul Fiscal.

Conform art.278 din Codul Fiscal, locul prestării de servicii către o persoană impozabilă care acționează ca atare este locul unde respectiva persoană care primește serviciile își are stabilit sediul activității sale economice.

 Regula generală prevede că locul de prestare a serviciilor către o persoana neimpozabilă este locul unde prestatorul își are stabilit sediul activității sale economice.

Prin excepție, în cazul furnizării serviciilor pe cale electronică, locul prestării serviciului este locul unde beneficiarul este stabilit, își are domiciliul stabil sau reședința obisnuită.

În condițiile în care o entitate din România prestează servicii furnizate pe cale electronică față de o persoană neimpozabilă din alt stat, atunci serviciul se consideră prestat în țara în care beneficiarul este stabilit, își are domiciliul stabil sau reședința obisnuită.

Pentru prestarea de servicii către persoane neimpozabile, o societate din România poate fie să se înregistreze ca plătitor de TVA în fiecare stat în care prestează astfel de servicii către persoane neimpozabile, fie să utilizeze regimul special prevăzut la art.315 din Codul Fiscal.

Orice persoană impozabilă care are sediul activității economice în România poate utiliza un regim special pentru toate serviciile electronice, de telecomunicații, de radiodiuziune sau de televiziune prestate către persoane neimpozabile care sunt stabilite, au domiciliul stabil sau reședința obișnuită în statele membre de consum, dacă persoana impozabilă nu este stabilită în aceste state membre.

În cazul în care România este statul membru de înregistrare, persoana impozabilă respectivă trebuie să depună în format electronic o declarație de începere a activității sale supuse regimului special, la organul fiscal competent.

 Persoana impozabilă trebuie să notifice, prin mijloace electronice, organul fiscal competent, în caz de încetare a activității sau în caz de modificări ulterioare, care o exclud de la regimul special.

 Este important de precizat faptul că persoana impozabilă care aplică regimul special va fi exclusă de la aplicarea acestui regim de către organul fiscal competent, în oricare dintre următoarele situații:

  • persoana impozabilă informează organul fiscal că nu mai prestează servicii electronice, de telecomunicații, de radiodifuziune sau televiziune;
  • organul fiscal competent constată că operațiunile taxabile ale persoanei impozabile s-au încheiat;
  • persoana impozabilă nu mai îndeplinește cerințele pentru a i se permite utilizarea regimului special;
  • persoana impozabilă încalcă în mod repetat regulile regimului special.

Pentru operațiunile impozabile efectuate în condițiile regimului special, persoana impozabilă utilizează doar codul de înregistrare în scopuri de TVA alocat de statul membru de înregistrare.

Programul M1SS (Mini One Stop Shop) reprezintă o măsura de simplificare pentru ca societatea prestatoare să nu se mai înregistreze în scopuri de TVA în fiecare stat membru de rezidență a clienților persoane neimpozabile.

Astfel, prin utilizarea programului M1SS în România, va colecta TVA aferentă fiecărui stat membru al beneficiarilor, procedura fiind mai simplă.

În termen de 20 de zile de la sfârșitul fiecărui trimestru calendaristic, persoana impozabilă trebuie să depună la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, o declarație specială de TVA indiferent dacă au fost sau nu prestate servicii electronice, de telecomunicații, de radiodiuziune sau de televiziune în perioada fiscală de raportare.

Declarația specială de TVA trebuie să conțină următoarele elemente:

  • Codul de înregistrare în scopuri de TVA;
  • Valoarea totală, exclusiv taxa, a prestărilor de servicii electronice, de telecomunicații, de radiodiuziune și de televiziune efectuate în cursul perioadei fiscale de raportare, cotele taxei aplicabile și valoarea corespunzătoare a taxei datorate fiecărui stat membru de consum în care taxa este exigibilă;
  • Valoarea totală a taxei datorate în statele membre de consum.

Declarația specială de TVA se întocmește în EURO.

În cazul în care prestările de servicii se plătesc în alte monede se va folosi, la completarea declaraâiei, rata de schimb în vigoare în ultima zi a perioadei fiscale de raportare.

Persoana impozabilă trebuie să achite suma totală a taxei datorate în statele membre de consum într-un cont special, în euro, indicat de organul fiscal competent, până la data la care are obligația depunerii declarației speciale.

În situația în care România este stat membru de consum, persoana impozabilă nestabilită în România care utilizează prezentul regim special beneficiază de rambursarea taxei aferente importurilor și achizițiilor de bunuri/servicii efectuate în România pentru realizarea activităților sale impozabile supuse acestui regim, în conformitate cu prevederile art. 302 alin. (1) lit. a) din Codul Fiscal.

În cazul în care persoana impozabilă nestabilită în România și beneficiară a prezentului regim special desfășoară, de asemenea, în România activități care nu sunt supuse acestui regim și pentru care există obligația înregistrării în scopuri de TVA, respectiva persoană își deduce TVA pentru activitățile sale impozabile supuse prezentului regim.

Persoana impozabilă nestabilită în statul membru de consum trebuie să țină o evidență suficient de detaliată a serviciilor pentru care se aplică acest regim special, pentru a permite organelor fiscale competente din statele membre de consum să determine dacă declarația specială de TVA este corectă.

Este important de precizat faptul că aceste evidențe se pun la dispoziție electronic, la solicitarea organului fiscal competent, precum și a statelor membre de consum. Persoana impozabilă nestabilită va păstra aceste evidențe pe o perioadă de 10 ani de la încheierea anului în care s-au prestat serviciile.

Prin urmare, având în vedere cele enunțate anterior, o societate (cu sediul activității în România) se poate afla în următoarele situații: 

  1. În cazul unor clienți persoane impozabile UEse aplica regimul prevăzut la art.278 alin.(2) din Codul Fiscal, respectiv factura se emite fără TVA, urmând ca persoana impozabilă să aplice taxarea inversă. Pe factură se menționează articolul din Codul Fiscal și „taxarea la beneficiar”.

Este important de precizat faptul că, pentru a nu se reține la sursa impozit pe venitul nerezidenților, este obligatorie prezentarea certificatului de rezidență fiscală partenerului. 

  1. În situația clienților – persoane neimpozabile UE: 
  1. Pentru clienți persoane impozabile non-UE: se aplică regimul prevăzut la art.278 alin.(2) din Codul Fiscal, respectiv factura se emite fără TVA, urmând ca persoana impozabilă să aplice taxarea inversă.

 Și în acest caz, este important de precizat faptul că, pentru a nu se reține la sursă impozit pe venitul nerezidenților, este obligatorie prezentarea certificatului de rezidență fiscală partenerului. 

  1. În situația prestării către persoane neimpozabile non-UE: este necesară înregistrarea ca plătitor de TVA în statul non-UE de reședință al persoanei neimpozabile și emiterea facturilor cu codul de TVA atribuit și cu cota de TVA specifică (plus îndeplinirea obligațiilor fiscale specifice).

 

 

error: Content is protected !!
P.R. Control & Accounting
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.