Data publicării: 26 iunie 2016
Potrivit art. 4 din Legea 70/2015, operațiunile de încasări în numerar de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanțe, primiri de împrumuturi sau alte finanțări, precum și contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii se efectuează în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.
Sunt interzise încasările fragmentate de la o persoană fizică, pentru operațiunile de încasări în numerar cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum și fragmentarea tranzacțiilor reprezentând cesiuni de creanțe, primiri de împrumuturi sau alte finanțări, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu valoare mai mare de 10.000 lei.
Este util de precizat faptul că prevederile de mai sus nu se aplică în cazul livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate, în condițiile în care sunt încheiate contracte de vânzare- cumpărare cu plata în rate, conform legii.
Aceste prevederi intrate în vigoare în luna mai 2015 îngreunează activitatea organizatorilor de evenimente de tipul nunților și botezurilor având în vedere că, pentru aceste evenimente, de cele mai multe ori plata serviciilor se efectuează în dimineața dupa eveniment, în numerar, din sumele de bani primite la aceste evenimente (daruri), iar acordarea unui termen de plată generează un mare risc ca serviciile să nu mai fie încasate.
Astfel, potrivit unui Proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe website-ul Ministerului Finanâelor Publice (MFP) în data de 16.06.2016, Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată ar putea fi modificată.
Important! Actul normativ propus prevede introducerea posibilității ca pentru operațiunile de încasări în numerar pe zi, de la persoane fizice, organizatorii de nunți și botezuri să solicite organului fiscal central competent în administrarea obligațiilor lor fiscale, în cazuri justificate, aprobarea unui alt plafon de încasări, decât cel stabilit la art. 4 din Legea 70/2015.
Astfel, organul fiscal va decide cu privire la cererea depusă printr-o decizie care va avea valabilitate un an de la data comunicării și poate fi reînnoită la cererea solicitantului.
Prevederile menționate mai sus ar putea intra în vigoare la data de 1 august 2016. În condițiile în care aceste prevederi vor fi adoptate se va stabili o procedură de aplicare a acestora prin ordin al Ministrului Finanțelor Publice (MFP) ce se va publica până la data intrării în vigoare a modificărilor.
În vederea evitării blocării activității unor operatori economici care efectuează achiziții de diverse produse de la persoane fizice (de exemplu produse agricole) proiectul propune și eliminarea restricției cu privire la sumele retrase din conturile de la bănci pentru efectuarea de plăți către persoane fizice.
Potrivit notei de fundamentare a propunerii legislative, aceste propuneri pornesc de la faptul că „o serie de operatori economici au semnalat aspecte care le îngreunează modul de desfășurare a activității și blochează efectiv achizițiile de la persoane fizice, cum ar fi: achiziția de păsări și animale pentru fabricarea produselor din carne, comercializarea realizându-se de către persoanele fizice în baza carnetului de comercializare, colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană și realizarea achizițiilor de ciuperci și fructe de pădure, activități care presupun efectuarea zilnică de achiziții de la persoane fizice, în principal din mediul rural iar, în cele mai multe cazuri, operatorii dețin centre de achiziție în mai multe județe, angajații acestora colectând marfa de la terțe persoane fizice cu care nu au nici un raport juridic și care nu au deschis un cont bancar, activitatea fiind mai mult ocazionala și sezonieră (….)”.