Data publicării: 04 august 2016
În Monitorul Oficial din data de 3 August 2016, au fost publicate două proceduri privind taxa pe valoare adaugată (TVA) și anume procedura de reînregistrare în scopuri de TVA și procedura de corectare a erorilor de anulare a codului TVA din oficiu.
Aceasta procedură de corectare a erorilor, reglementată de Ordinul ANAF nr.2012/2016, este deosebit de bine venită în contextul întregii proceduri privind TVA.
Procedura de reînregistrare în scopuri de TVA (aprobată prin Ordinul ANAF nr.2011/2016) se adresează societăților al căror cod de TVA a fost anulat din oficiu de autoritatea fiscală, ce consideră că îndeplinesc condițiile de a se reînregistra în scopuri de TVA prin cererea adresată organului fiscal.
Astfel, prin publicarea documentelor menționate se actualizează și formularul “099 Cerere de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adaugată”. Este important de precizat faptul că această procedură trebuie analizată concomitent cu prevederile OPANAF nr. 2012/2016 ce adoptă procedurile de corectare a erorilor generate fie de anularea din oficiu eronată a codului de TVA fie de înscrierea eronata în scopuri de TVA.
Conform art. 316 alin. (11) din Codul fiscal, anularea înregistrării în scopuri de TVA din oficiu este generată de mai multe cauze din care amintim:
- nedepunerea deconturilor de TVA pentru o perioadă consecutivă de 6 luni sau 2 trimestre consecutive pentru persoanele ce au ca perioadă fiscală trimestrul pentru TVA;
- neefectuarea de achiziții sau vânzări în sfera TVA pentru o perioadă de 6 luni;
- înregistrarea inactivității temporare la Registrul Comerțului;
- declararea inactivității fiscale pentru alte motive legale cum ar fi expirarea sediului societății, conform procedurilor din Codul de procedură fiscală.
- nejustificarea capacității economice de a fi plătitor de TVA în urma analizei efectuate de ANAF asupra informațiilor din formularul 088;
- înregistrarea din eroare în scopuri de TVA, când nu permitea legea;
- înscrierea în cazierul fiscal al administratorilor sau al unor asociați ori al societății de fapte interzise, prevăzute în legislația cazierului fiscal.
Prin urmare, toate aceste situații conduc la invalidarea codului de TVA din oficiu de către autoritatea fiscală. În condițiile în care sunt înlăturate cauzele ce au condus la invalidarea codului de TVA societatea poate solicita reînregistrarea în scopuri de TVA conform procedurii analizate.
OPANAF nr. 2011/2016 este structurat în 5 secțiuni distincte, o secțiune cu caracter general, ce conține prevederi aplicabile în toate cazurile prezentate anterior cand se anulează înscrierea în scopuri de TVA și 4 secțiuni cu caracter particular, detaliindu-se în caz concret procedurile aplicabile:
- SECTIUNEA 1: Dispoziții generale
- SECTIUNEA 2: Dispoziții speciale privind înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) lit. a) din Codul fiscal
- SECTIUNEA 3: Dispoziții speciale privind înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) lit. b) din Codul fiscal
- SECTIUNEA 4: Dispoziții speciale privind înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) lit. c) din Codul fiscal
- SECTIUNEA 5: Dispoziții speciale privind înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) lit. d) din Codul fiscal
Persoana interesată depune cererea de reînregistrare în scopuri de TVA, formular 099, însoțită de documentele ce atestă eliminarea cauzelor de anulare a codului de TVA.
Practic ordinul conține formularele efective utilizate în cadrul acestei proceduri armonizate cu prevederile actuale ale Codului fiscal.
OPANAF nr. 2012/2016 adoptă o procedură de actualizare a vectorului fiscal efectuată din oficiu privind:
- înregistrarea din oficiu în scopuri de TVA;
- anularea din oficiu a înregistrării în scopuri de TVA;
- corectarea erorilor privind înregistrarea sau anularea din oficiu a înregistrării în scopuri de TVA.
În foarte multe situații, anularea înregistrării în scopuri de TVA s-a efectuat prin decizie emisă de sistemul electronic al ANAF ce constată nedepunerea deconturilor de TVA pentru 6 luni.
În multe dintre aceste cazuri, deconturile de TVA au fost depuse la registratura ANAF fără să fie prelucrate sau au fost transmise electronic, existând confirmarea de primire și din diverse considerente nu se regăsesc în evidența ANAF. O astfel de situație a condus la invalidarea codului de TVA al respectivului operator economic însa este o eroare evidentă.
În acest sens, Capitolul 4 din OPANAF nr. 2012/2016 adoptă procedura de îndreptare a erorilor privind înregistrarea în scopuri de TVA sau anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA.
Astfel, în cazul în care se constată că persoanei impozabile i s-a anulat din oficiu în mod eronat codul de TVA, aceasta va fi reînregistrată în scopuri de TVA.
În această situație se emite un nou certificat de înregistrare în scopuri de TVA în care se menține data inițială a înregistrării în scopuri de TVA din certificatul fiscal anterior.
Certificatul emis se comunică persoanei impozabile, conform prevederilor din Codul de procedura fiscală, fie direct la registratura ANAF, fie prin poștă ori prin publicarea pe site-ul ANAF.
Este foarte important de precizat faptul că pe perioada cuprinsă între data anulării și data înregistrării în scopuri de TVA sunt aplicabile prevederile de la art. 316 alin. (17) din Codul fiscal.
În situația în care se constată că persoanei impozabile i-a fost anulat din oficiu de organele fiscale codul de înregistrare în scopuri de TVA conform prezentului articol, ca urmare a unei erori, aceasta va fi înregistrată, din oficiu sau la cererea persoanei impozabile, de organele fiscale competente. Pe perioada cuprinsă între data anulării și data înregistrării în scopuri de TVA persoana respectivă își păstrează calitatea de persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA, menținându-se data înregistrării în scopuri de TVA anterioară. Dreptul de deducere a TVA aferente achizițiilor efectuate pe aceeași perioadă de beneficiari de la persoanele impozabile respective se exercită în limitele și în condițiile prevăzute la art. 297 – 301, considerându-se că achizițiile au fost efectuate de la o persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform prezentului articol.
Practic prin corectarea erorii ce a dus la anularea înregistrării în scopuri de TVA, din punct de vedere faptic, societatea este repusă în calitatea de plătitor de TVA cu cod valid de TVA și pentru perioada în care aceasta a avut codul de TVA anulat.
Pe de o parte societatea va avea dreptul să deduca TVA de la achizițiile efectuate în scop taxabil, respectându-se și celelalte condiții corelative, iar clienții persoane impozabile pot deduce TVA de la achizițiile efectuate de la această societate și pentru perioada în care codul de TVA al acesteia a fost anulat.
În condițiile în care la momentul anulării codului de TVA societatea era înscrisă în Registrul Operatorilor Intracomunitari, aceasta va fi reînregistrată și în acest registru cu ocazia corectării erorii.