Data publicării: 09 iulie 2016
Modul de raportare semestrială contabilă a fost aprobat anul acesta prin Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 916/2016 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2016 a operatorilor economici, act normativ publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 499 din 5 iulie, cu intrare în vigoare de la data publicării.
Conform referatului de aprobare care a însoțit documentul aprobat de MFP, această instituție poate să solicite întocmirea de raportări contabile, de către persoanele prevăzute de lege, și la alte perioade decât anual, în cadrul exercițiului financiar. Totodată, în document se arată că acest sistem de raportare nu implică inventarierea obligatorie și evaluarea tuturor elementelor din bilanț.
Cine depune raportarea semestrială?
La fel ca și anul trecut, sistemul de raportare contabilă la 30 iunie se aplică operatorilor economici care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 de lei.
Potrivit reglementărilor contabile aflate în vigoare, entitățile sunt împărțite, în prezent, în trei categorii – microentități, entități mici, entități mijlocii și mari, încadrarea realizându-se pe baza indicatorilor cifra de afaceri, total active și numărul mediu de salariați.
Este important de precizat faptul că microentitățile sunt entitățile care, la data bilanțului, nu depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:
- totalul activelor: 1.500.000 lei (echivalentul a 338.310 euro);
- cifra de afaceri netă: 3.000.000 lei (echivalentul a 676.620 euro);
- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 10.
Entitățile mici sunt entitățile care, la data bilanțului, nu se incadrează în categoria microentităților și care nu depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:
- totalul activelor: 17.500.000 lei (echivalentul a 3.946.953 euro);
- cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei (echivalentul a 7.893.906 euro);
- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.
Entitățile mijlocii și mari sunt entitățile care, la data bilanțului, depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:
- totalul activelor: 17.500.000 lei (echivalentul a 3.946.953 euro);
- cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei (echivalentul a 7.893.906 euro);
- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.
Potrivit Ordinului MFP nr. 916/2016, indicatorii total active, cifra de afaceri netă și număr mediu de salariați se determină pe baza situațiilor financiare anuale ale exercițiului financiar precedent. Aceleași prevederi se aplică și în cazul entităților care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic.
Termen de depunere
Altfel spus, raportările contabile trebuie depuse până la data de 16 august de către toți operatorii care înregistrează o cifră de afaceri mai mare de 220.000 de lei, indiferent de forma de organizare și forma de proprietate, inclusiv de subunitățile deschise în România de societăți rezidente în state apartinând Spațiului Economic European, indiferent de exercițiul financiar ales.
Conform prevederilor incluse de MFP în actul normativ publicat recent în Monitorul Oficial, există și câteva categorii de firme care nu au obligația să depună raportările contabile la 30 iunie 2016. Concret, este vorba despre operatorii economici care:
- nu au desfășurat activitate de la data înființării până la 30 iunie 2016,
- s-au aflat în inactivitate temporară pe tot parcursul semestrului I al anului 2016,
- s-au înființat în cursul anului 2016,
- se află în curs de lichidare.
Mai mult decât atât, în Ordinul MFP nr. 916/2016 se mai arată că entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de Banca Națională a României (BNR), respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) depun la unitățile teritoriale ale Finanțelor raportări contabile la 30 iunie în formatul și în termenele prevăzute de reglementările emise de BNR, respectiv de ASF, ceea ce înseamna că aceste instituții nu depun raportările contabile în termenii și condițiile valabile pentru toți operatorii economici.
Ce conține raportarea semestrială?
MFP a inclus în actul normativ referitor la raportările contabile la semestru mai multe informații despre formularele care trebuie să fie depuse până pe 16 august de către operatorii economici. Conform dispozițiilor din actul normativ recent publicat, aceștia trebuie să depună, ca și până acum, trei formulare:
- Situatia activelor, datoriilor și capitalurilor proprii (cod 10);
- Contul de profit și pierdere (cod 20);
- Date informative (cod 30).
Cine semnează?
Conform prevederilor incluse în Ordinul MFP nr. 916/2016, raportările contabile la 30 iunie pot fi semnate de persoanele în drept, cuprinzând și numele în clar al acestora.
Rândul corespunzător calității persoanei care a întocmit raportările contabile se completează astfel:
directorul economic, contabilul-șef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcție;
persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.
Raportările contabile la 30 iunie se semnează și de către administratorul sau persoana care are obligația gestionării firmei.
Este important de precizat faptul că toate formularele care compun raportările contabile la 30 iunie se completează în lei.
Cum se depune raportarea semestrială?
Așa cum s-a menționat și anetrior, raportările contabile la 30 iunie se depun până cel târziu pe 16 august la unitățile teritoriale ale MFP, în format hârtie și în format electronic sau numai în forma electronică pe portalul www.e-guvernare.ro, având atașată o semnătură electronică extinsă.
Formatul electronic al raportărilor contabile depuse pe internet sau la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice constă într-un fișier PDF la care este atașat un fișier xml.
În același document se mai precizează că entitățile pot depune raportările contabile la registratura unităților teritoriale ale MFP sau la oficiile poștale, prin scrisori cu valoare declarată, pe suport magnetic, împreună cu raportările contabile listate cu ajutorul programului de asistență elaborat de MFP, semnate, potrivit legii.
Amenzi de întârziere
Atenție! Contribuabilii care nu depun raportările contabile până la data de 16 august vor fi sanctionați contravențional, cu amenzi ce pot ajunge până la 4.500 de lei.
Mai exact, în funcție de numărul de zile cu care se întârzie depunerea bilanțurilor, Legea contabilității nr. 82/1991 stabilește următoarele amenzi:
- de la 300 lei la 1.000 lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 1 si 15 zile lucrătoare;
- de la 1.000 lei la 3.000 lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 16 si 30 de zile lucrătoare;
- de la 1.500 lei la 4.500 lei, dacă perioada de întârziere depășeste 30 de zile lucrătoare.
Potrivit art. 42 alin. (1) din Legea contabilității, prezentarea de situații financiare care conțin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare, constituie contravenție și se sancționează cu amenzi ce pornesc de la 200 lei și ajung la 1.000 lei.
La data intrării în vigoare a Ordinului MFP nr. 916/2016, 5 iulie, se abrogă Ordinul MFP nr. 773/2015 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2015 a operatorilor economici și pentru modificarea unor reglementări contabile, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 509 din 9 iulie 2015, cu excepția a două articole din cadrul acestuia (art. 8 si 9).