Data publicării: 18 iunie 2016
În data de 15 iunie 2016, pe website-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost publicat un nou proiect legislativ pentru raportarea contabilă la 30.06.2016.
Cine trebuie să depună raportările semestriale?
Pentru scopuri de raportare contabilă, Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr.1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, prevăd trei categorii de entități, respectiv: microentități, entități mici, entități mijlocii și mari, încadrate astfel în funcție de criteriile de mărime prevăzute de Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului.
Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2016 a operatorilor economici se aplică persoanelor cărora le sunt incidente Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, și care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei.
Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2016 a operatorilor economici prevăzut mai sus se aplică, de asemenea, societăților cărora le sunt incidente Reglementările contabile conforme cu Standardele internaționale de raportare financiară, aplicabile societăților comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrului finanțelor publice, nr. 1.286/2012, cu modificările și completările ulterioare, și care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei.
Prevederile proiectului de ordin se aplică inclusiv operatorilor economici al căror exercițiu financiar este diferit de anul calendaristic.
Termenul de depunere
Potrivit proiectului de act normativ, raportările contabile la 30 iunie 2016 se depun la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice până cel mai târziu la data de 16 august 2016, în format hârtie și în format electronic sau numai în formă electronică pe portalul www.e-guvernare.ro, având atașată o semnătură electronică extinsă.
În referatul de aprobare a proiectului se precizează faptul că pentru indicatorii din raportările contabile la 30 iunie nu se aplică unele reguli contabile, cum sunt inventarierea obligatorie și evaluarea tuturor elementelor bilanțiere, iar nivelul de detaliere a informațiilor este mai redus.
Cine poate semna raportările semestriale?
Conform prevederilor incluse în proiectul de act normativ redactat de MFP, raportările contabile la 30 iunie 2016 vor putea fi semnate de persoanele în drept, cuprinzând și numele în clar al acestora.
Rândul corespunzător calității persoanei care a întocmit raportările contabile se completează astfel:
- directorul economic, contabilul-șef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească aceasta funcție;
- persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.
Raportările contabile la 30 iunie 2016 se semnează și de către administratorul sau persoana care are obligația gestionării firmei.
Atenție! Toate formularele care compun raportările contabile la 30 iunie 2016 se vor completa în lei.
Formatul electronic al raportărilor contabile depuse pe internet sau la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice consta într-un fișier PDF la care este atașat un fișier xml.
În același document se mai precizează ca entitățile vor putea depune raportările contabile la registratura unităților teritoriale ale MFP sau la oficiile poștale, prin scrisori cu valoare declarată, pe suport magnetic, împreună cu raportările contabile listate cu ajutorul programului de asistență elaborat de MFP, semnate, potrivit legii.
Important! Entitățile care nu vor depune raportările contabile până la data de 16 august vor fi sancționați contravențional, cu amenzi ce pot ajunge până la 5.000 de lei.