Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Regim fiscal valorificare ambalaje – speță

taxe

Data publicării: 27 mai 2017

Situație: O societate ABC SRL achiziționează mărfuri din Uniunea Europeana (UE) în ambalaj carton și lemn. Ambalajele nu se regăsesc pe factura de marfă și nici pe o factura emisă separat. Ambalajele de lemn sunt facturate către angajații societății sau folosite pentru consum propriu la funcționarea centralei termice.

Cum se întocmește factura către persoanele fizice angajate și monografia acestora? Care este modul de declarare la fondul de mediu?

Soluție: Conform dispozițiilor OMFP nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglemenăarilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, la data intrării în entitate, bunurile primite cu titlu gratuit se evalueaza  la valoarea justă.

Ambalajele din lemn și carton sunt clasificate în acest caz, drept mărfuri pentru partea care este valorificată prin vânzare către terți, respectiv, materiale consumabile pentru partea care este utilizată pentru consum propriu la centrala termică a entității.

Monografie contabilă:

  • la data intrării în entitate, societatea înregistrează ambalajele la valoare justă și se întocmește nota de recepție:

   381 “Ambalaje” = 7588 „Alte venituri din exploatare”                      

 ambalajele se transferă la mărfuri, care urmează să fie valorificate prin vânzarea către clienți:

  371 „Mărfuri” = 381 “Ambalaje”                                la valoarea de înregistrare; 

  • vânzarea ambalajelor către clienți: 

    4111 „Clienți” =    %

                     707   „Venituri din vânzarea mărfurilor”          la valoarea de vânzare;

                     4427 „TVA colectata” 

  • descărcarea gestiunii ambalajelor valorificate prin vânzare: 

   607 „Cheltuieli privind mărfurile” = 371 „Marfuri”        la valoarea de înregistrare a ambalajelor 

  • înregistrarea clasificării ambalejelor drept materiale consumabile, pentru partea utilizată la centrala termică: 

  3028 „Alte materiale consumabile” = 381 „Ambalaje”                       la valoarea justă; 

  • consumul propriu la centrala termică: 

 6028       „Ch. privind alte            =  3028 „ Alte materiale                        la valoarea justă

            materiale consumabile”                   consumabile”

Conform prevederilor art.331 alin (2) lit. a) pct.1-3 din Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal, se aplica taxare inversă pentru următoarele operațiuni:

1.deșeuri feroase și neferoase, de rebuturi feroase și neferoase, inclusiv produse semifinite rezultate din prelucrarea, fabricarea sau topirea acestora;

2.reziduuri și alte materiale reciclabile alcatuite din metale feroase și neferoase, aliajele acestora, zgură, cenușă și reziduuri industriale ce conțin metale sau aliajele lor;

3.deșeuri de materiale reciclabile și materiale reciclabile uzate constând în hârtie, carton, material textil, cabluri, cauciuc, plastic, cioburi de sticlă și sticlă;

În vederea aplicării măsurilor de simplificare este obligatoriu ca ambii parteneri care participa la tranzacție să fie înregistrați în scopuri de TVA.

Având în vedere că deșeul din lemn nu este enumerat în precizările de mai sus, rezultă faptul că pentru acest deșeu nu se aplică măsurile de simplificare.

În cazul societății ABC SRL nu se pot aplica măsurile de simplificare enunțate anterior întrucât persoanele fizice cărora le sunt vândute ambalajele nu sunt înregistrate în scopuri de TVA în România.

Referitor la fondul de mediu, potrivit prevederilor art.9 alin. (1) lit.d) din OUG. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, cu modificările și completările ulterioare, veniturile Fondului pentru mediu se constituie din:

…………………

  1. d) o contribuție de 2 lei/kg, datorată de operatorii economici care introduc pe piața naționala bunuri ambalate, care distribuie pentru prima data pe piața națională ambalaje de desfacere, și de operatorii economici care închiriază, sub orice formă, cu titlu profesional, ambalaje, pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerare în instalații de incinerare cu recuperare de energie și de valorificare prin reciclare prevăzute în anexa nr.3 și cantitățile de deșeuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate în instalații de incinerare cu recuperare de energie și valorificate prin reciclare;

Conform prevederilor din Metodologia de calcul al contribuțiilor și taxelor datorate la fond, introducere pe piața națională este furnizarea pentru prima data spre distribuire, consum sau utilizare a unui produs pe piața națională, în cursul unei activități comerciale desfășurate cu titlu profesional, fie în schimbul unei plăți, fie gratuit.

În cazul produselor dintr-o țară terță sau dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene introduse pe piața națională de operatorul economic înregistrat în România, momentul introducerii pe piața națională îl reprezintă momentul importului/achiziției.

Potrivit prevederilor art. 21 din Metodologia de calcul al contribuțiilor și taxelor datorate la fond obligația de a plăti la Fondul pentru mediu contribuția de 2 lei/kg revine operatorilor economici:

  • care introduc pe piața națională produse ambalate, pentru ambalajele primare, secundare și terțiare folosite pentru ambalarea produselor lor;
  • care ambalează produse ambalate, pentru ambalajele secundare și terțiare pe care le introduc pe piața națională;
  • care distribuie pentru prima data pe piața națională ambalaje de desfacere, pentru respectivele ambalaje distribuite pe piața națională;
  • care dau spre închiriere, sub orice formă, cu titlu profesional, ambalaje, pentru respectivele ambalaje introduse pe piața națională.

Prin urmare, obligația de a plăti la Fondul pentru mediu contribuția de 2 lei/kg revine societății pentru ambalaje terțiare (ambalaje de transport) pentru mărfurile achiziționate intracomunitar din alte state membre societatea fiind considerată operator economic ce introduce ambalaje pe piața națională.

Ambalaj terțiar – ambalaj pentru transport – ambalaj conceput pentru a ușura manipularea și transportul unui număr de unități de vânzare sau ambalaje grupate, în scopul prevenirii deteriorării în timpul manipulării ori transportului. Ambalajul pentru transport nu include containerele rutiere, feroviare, navale sau aeriene.

Această contribuție se plătește anual pentru diferența dintre cantitățile corespunzătoare obiectivelor anuale de valorificare sau încinerare în instalații de incinerare cu recuperare de energie, prevăzute în anexa nr. 3 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările și completările ulterioare, și cantitățile de deșeuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate în instalații de incinerare cu recuperare de energie.

Conform prevederilor art.23, operatorii economici prevăzuți la art. 21 care realizează obiectivele anuale de valorificare sau încinerare în instalații de incinerare cu recuperare de energie a deșeurilor de ambalaje în mod individual, conform prevederilor art. 16 alin. (2) lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, cu modificările și completările ulterioare, sunt obligați:

  1. să stabilească lunar, pentru fiecare tip de material, cantitățile de ambalaje pentru care există obligația de a plăti potrivit art. 21;
  2. să stabilească lunar, pentru fiecare tip de material, cantitățile de deșeuri de ambalaje produse, precum și cantitățile de ambalaje preluate/colectate de pe piața națională și incredințate spre valorificare sau incinerare în instalații de incinerare cu recuperare de energie, excluzând deșeurile de producție;
  3. să declare lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a desfășurat activitatea, cantitățile de ambalaje totale și pe fiecare tip de material pentru care există obligația de a plăti potrivit art. 21, cantitățile de deșeuri de ambalaje din fiecare tip de material valorificate sau incinerate în instalații de incinerare cu recuperare de energie și cantitățile de deșeuri de ambalaje din fiecare tip de material valorificate prin reciclare;
  4. să declare și să plăteasca anual, până la data de 25 a lunii ianuarie a anului următor celui în care s-a desfășurat activitatea, suma datorată potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările și completările ulterioare, pentru neîndeplinirea obiectivelor anuale de valorificare sau incinerare în instalații de incinerare cu recuperare de energie a deșeurilor de ambalaje pentru care există obligația de a plăti potrivit art. 21.

Prin urmare, factura emisă către persoanele fizice angajate, pentru vânzarea ambalajelor se întocmește potrivit prevederilor din Codul fiscal, contrapartida obținută în urma valorificării acestora, constituind baza impozabilă pentru taxa pe valoarea adăugată, întrucât nu pot fi aplicate măsurile de simplificare.

Potrivit Ordinului Ministrului Mediului nr.591/2017, cu aplicare din 24 aprilie 2017, termenele de declarare a obligaţiilor la Fondul pentru mediu sunt prevăzute în actele normative în vigoare, astfel:

5.anual, până la data de 25 ianuarie inclusiv, pentru obligaţiile de plată aferente anului precedent, reprezentând:

………………….

b)contribuţia de 2 lei/kg, datorată de operatorii economici care introduc pe piaţa naţională bunuri ambalate, care distribuie pentru prima dată pe piaţa naţională ambalaje de desfacere, şi de operatorii economici care închiriază, sub orice formă, cu titlu profesional, ambalaje, pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi de valorificare prin reciclare prevăzute în anexa nr. 3 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi cantităţile de deşeuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi valorificate prin reciclare în mod individual.

error: Content is protected !!