Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Regimul fiscal al convențiilor civile

7

Data publicării: 24 februarie 2017

În mod excepțional se pot încheia convenții civile cu persoane fizice neautorizate, pentru activități ocazionale care nu au caracter de continuitate și care nu sunt prestate cu titlu profesional.

În condițiile în care sunt încheiate de persoane fizice neautorizate veniturile din convenții civile se încadrează din punct de vedere fiscal în venituri din alte surse.

În cadrul acestor venituri sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt înregistrați fiscal potrivit legislației în materie și care desfășoară activități de producție, comerț, prestări de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuală, precum și venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, fără a avea caracter de continuitate și pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II “Venituri din activități independente” și cap. VII “Venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură” din titlul IV al Codului fiscal.

Impozitul pe venit se calculează prin reținere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.

Impozitul calculat și reținut reprezintă impozit final și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.

Impozitul pe venit se declară de plătitor în:

  • formularul 100 “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei de raportare;
  • formularul 205 “Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă, veniturile din jocuri de noroc și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit” până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

Persoanele fizice care realizează veniturile respective nu datorează contribuție la sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru aceste venituri din alte surse dacă realizează și următoarele tipuri de venituri:

– venituri din salarii sau asimilate salariilor;

– venituri din pensii;

– venituri din activități independente;

– venituri din asocierea cu o persoană juridică;

– venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;

– indemnizații de șomaj;

– indemnizații pentru creșterea copilului;

– ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificările și completările

ulterioare.

– indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale.

Important! Persoana care nu realizează nici unul dintre veniturile mai sus enumerate datorează contribuție la sistemul de sănătate.

Pentru persoanele fizice care realizează venituri din alte surse, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate reprezintă totalul veniturilor brute realizate în cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.

În cazurile în care se datorează, contribuția de asigurări sociale de sănătate se stabilește de organul fiscal competent în anul următor celui în care au fost realizate veniturile, prin aplicarea cotei individuale de contribuție de 5,5 % asupra veniturilor din alte surse.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate se stabilește de organul fiscal competent prin decizie de impunere anuală, pe baza informațiilor din declarația privind calcularea și reținerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit (formularul 205 depus de plătitor), precum și pe baza informațiilor din evidența fiscală.

Astfel, în situația în care se datorează, contribuția la sistemul de sănătate  nu se reține de platitorul venitului ci se stabilește de organul fiscal prin decizie de impunere.

Începând cu 01 februarie 2017, dacă veniturile din alte surse se situează sub valoarea de 1.450 lei, contribuția individuală la sistemul asigurărilor sociale de sănătate nu se datorează.

Dacă veniturile din alte surse sunt în sumă de 1.450 lei sau mai mari, contribuția individuală la sistemul asigurărilor sociale de sănătate se datorează dacă beneficiarul venitului nu realizează și unul dintre veniturile mai sus enumerate.

Sumele reprezentând obligațiile anuale de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate stabilite prin decizia de impunere anuală se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei.

Persoanele fizice care obțin astfel de venituri încadrate drept venituri din alte surse nu au obligații de conducere a evidenței contabile, nu completează Registrul de evidență fiscală și nu au obligații declarative privind aceste venituri.

error: Content is protected !!
P.R. Control & Accounting
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.