Mobil: 0741 60 14 60 ; Fix / Fax: 0257 33 83 20 office@prcontrol.ro

Drepturi de proprietate intelectuală plătite unor PF

taxe

Data publicării: 19 aprilie 2017

Potrivit Codului fiscal aprobat prin Legea nr. 227/2015, art.67, veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor, brevete de invenţie, desene şi modele, mărci şi indicaţii geografice, topografii pentru produse semiconductoare şi altele asemenea.

Conform art.7 din Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare, constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creație intelectuală în domeniul literar, artistic sau științific, oricare ar fi modalitatea de creație, modul sau forma de exprimare și independent de valoarea și destinația lor, cum sunt:

a) scrierile literare și publicistice, conferințele, predicile, pledoariile, prelegerile și orice alte opere scrise sau orale, precum și programele pentru calculator;

b) operele științifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicările, studiile, cursurile universitare, manualele școlare, proiectele și documentațiile științifice;

c) compozițiile muzicale cu sau fără text;

d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice și pantomimele;

e) operele cinematografice, precum și orice alte opere audiovizuale;

f) operele fotografice, precum și orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;

g) operele de artă grafică sau plastică, cum ar fi: operele de sculptură, pictură, gravură, litografie, artă monumentală, scenografie, tapiserie, ceramică, plastica sticlei și a metalului, desene, design, precum și alte opere de artă aplicată produselor destinate unei utilizări practice;

h) operele de arhitectură, inclusiv planșele, machetele și lucrările grafice ce formează proiectele de arhitectură;

i) lucrările plastice, hărțile și desenele din domeniul topografiei, geografiei și științei în general.

În ceea ce privește impozitul pe venit, beneficiarul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, persoană fizică, poate opta între două modalități de impozitare, respectiv:

 1) reținere la sursă reprezentând plăți anticipate. În acest caz impozitul ce trebuie reținut, se stabilește aplicând o cotă de impunere de 10% la venitul brut.

Potrivit art. 72 din Codul fiscal, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidența contabilă au și obligațiile de a calcula, de a reține și de a plăti impozitul corespunzător sumelor plătite prin reținere la sursă, reprezentând plăți anticipate, din veniturile plătite. Impozitul care trebuie reținut se stabilește prin aplicarea cotei de impunere de 10% la venitul brut. Impozitul care trebuie reținut se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul.

 2) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final.

Persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală în condițiile menționate la art. 72 din Codul fiscal pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final stabilit în cotă de 16%. Opțiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract și este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activității desfășurate pe baza acestuia. În cazul opțiunii pentru stabilirea impozitului final pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală conform art. 73 din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculează prin reținere la sursă la momentul plății veniturilor de către plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidența contabilă, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut din care se deduce cota forfetara de cheltuieli, după caz, și contribuțiile sociale obligatorii reținute la sursă potrivit prevederilor titlului V – Contribuții sociale obligatorii. Temeiul legal îl reprezintă art. 73 alin. (3) din Codul fiscal.

Este important de precizat faptul că asupra veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală se datorează contribuție individuală de asigurări sociale (10,5%) chiar dacă persoana în cauză realizează și alte venituri cum ar fi venituri din salarii, asimilate salariilor, etc.

Persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reține la sursă datorează contribuția individuală de asigurări sociale în cursul anului, sub forma plăților anticipate, plătitorii de venituri având obligația calculării, reținerii și plății sumelor respective potrivit regulilor prevăzute la art. 72 din Codul fiscal. Pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reține la sursă, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o reprezintă, conform art. 149 din Codul fiscal astfel cum a fost modificat prin OUG 3/2017, diferența dintre venitul brut și cheltuiala deductibilă de 40% prevăzută la art. 70 din Codul fiscal și nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția.

Potrivit art. 150 din Codul fiscal, sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale doar următoarele categorii de persoane: persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum și persoanele care au calitatea de pensionari, nu și persoanele care au calitatea de salariat. Aceste persoane nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile din activități independente prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.

Obligațiile reprezentând contribuția individuală de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuție de 10,5% prevăzute la art. 138 din Codul fiscal asupra bazei de calcul prevăzute la art. 149 (diferența dintre venitul brut și cheltuiala deductibilă de 40% prevăzuta la art. 70 din Codul fiscal), se rețin și se plătesc de către plătitorul de venit până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile, acestea fiind obligații finale. Încadrarea în plafonul lunar reprezentând echivalentul a de 5 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat se efectuează de către plătitorul de venituri, conform art. 151 alin. (11) din Codul fiscal.

Persoana care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală datorează contribuție individuală de asigurări sociale de sănătate (5,5%).

Baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale, o reprezintă diferența dintre venitul brut și o cotă forfetară de 40% din venitul brut și nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția.

Veniturile din drepturi de propietate intelectuală cu reținere la sursă se declară de plătitorul venitului prin fomularul 112 – Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”.

Mențiuni utile:

Pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017, se păstrează plafonarea bazei lunare de calcul care nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate (art. 171 alin. (3) din Codul fiscal astfel cum a fost modificat de OUG 3/2017).

Începând cu 1 ianuarie 2017, nu mai este aplicabilă scutirea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, prevăzută de art. 171 alin. (4) din Codul fiscal, pentru persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală în situația în care realizează și alte venituri, prevedere care nu a fost aplicabilă decât pentru anul 2016. Astfel, va fi datorata contributia de asigurari sociale de sanatate chiar dacă persoana va realiza și venituri din salarii.

Monografie contabilă:

Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală plătitorul de venit efectuează următoarele înregistrări contabile:

  1. Înregistrarea cheltuielilor:

                621                         =              462

“Cheltuieli cu colaboratorii”            “Creditori diverși” 

  1. Reținerea impozitului și a contribuțiilor datorate:

             462                           =             %

     “Creditori diverși”

                                                            4312

                        “Contribuția personalului la asigurările sociale”

                                                          4314

                          “Contribuția angajaților pentru asigurările

                                           sociale de sănătate”

                                                        444

                                      “Impozitul pe venituri de natura salariilor” 

  1. Achitarea restului de plată:

      462                              =                    5121

“Creditori diverși”                 “Conturi la bănci în lei” 

  1. Plata contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit:

   %                                    =                      5121

“Conturi la bănci în lei”

  4312

“Contribuția personalului la asigurările sociale”

     4314

 “Contribuția angajaților pentru asigurările

          sociale de sănătate”

     444

 “Impozitul pe venituri de natura salariilor”

 

error: Content is protected !!